Galerija

Javno opazovanje prehoda Merkurja

Javno opazovanje navideznega prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev je potekal na platoju pred Filozofsko fakulteto v Mariboru. Več: http://adorionmb.splet.arnes.si/2019/11/06/merkur-bo-mrknil-sonce/

Javno opazovanje Jupitra in Lune 24. 11. 2012

Fotogalerija javnega opazovanja Lune in Jupitra, ki smo ga organizirali 24. 11. 2012 na zgornjem platoju parkirišča Europarka v Mariboru. Avtorja fotografij sta Gregor Salamon in Peter Kirn.

Javno opazovanje delnega Sončevega mrka 20. 3. 2015

Javno opazovanje delnega Sončevega mrka, ki smo ga organizirali 20. 3. 2015 na platoju pred Filozofsko fakulteto, je pri vseh udeležencih pustilo nepozaben pečat, ki nam bo še dolgo ostal v spominu. Foto: Gregor Salamon, Igor Žiberna, Vinko Lorenčič.

Perzeidi 2013

Perzeidi 2012

Društveno opazovanje Jupitra in Saturna

Člani društva smo se zbrali na Plahutnikovem vrhu na Pohorju na opazovanju Jupitra in Lune.Tokrat smo okularje zamenjali za planetarne kamere in fotoaparate. Avtor fotografij: Vinko Lorenčič in Gregor Salamon.

Perzeidi 2015

19. Dan astronomije

Javno opazovanje delnega Luninega mrka

Še eno uspešno javno opazovanje je zanami. Obiskovalci so se naužili pogleda na mrknjeno Luno, Jupiter z ekvatorialnimi pasovi in lunami in Saturn z obročem. Manjkale niso niti debate o vseh mogočih astronomskih in neastronomskih temah, ponovili pa smo tudi nekaj osnov astronomije. Številne fotografije so prispevali tudi obiskovalci. Hvala Doroteju Černeli, Lari Dreu, Matjažu Prohartu, Ljubica Planinšec in Moniki Pavlovič za poslane fotografije.

Konjunkcija Lune, Venere in Jupitra

2. janurarja smo na jutranjem nebu lahko opazovali konjunkcijo Lune in Venere, naslednji dan pa je Luna srečala še Jupiter.

Komet Wirtanen

Galerija slik kometa Wirtanen.

11. Messierjev plus maraton 2018

Kljub slabim obetom je 11. Messierjev plus maraton za nami. Nekaj pred enajsto uro zvečer so se začele pojavljati dovolj velike luknje v oblakih, tako da smo lahko začeli s tekmovanjem. V zelo težkih in spremenljivih pogojih je prvo mesto dosegel David Grgič s 51 potrjenimi objekti, drugo Gorazd Bizjan s 46 potrjenimi objekti, tretje Mitja Govedič s 41 potrjenimi objekti, četrto mesto pa Gregor Hojnik s 17 potrjenimi objekti. Sodnik je bil Igor Žiberna.

Noc raziskovalcev 2018

Noč raziskovalcev 2018 je potekala 28. 9. 2018. V društvu smo se Noči udeležiei z javnim opazovanjem na strehi Evroparka v Mariboru.

Perzeidi 2018

Fotografije PErzeidov so bile posnete pa opazovanju na Šmarntnem na Pohorju. Foto: Igor Žiberna.

Javno opazovanje popolnega Luninega mrka 27. 7. 2018

Javno opazovanje popolnega Luninega mrka je potekalo na ploščadi pred Filozofsko fakulteto v Mariboru. Foto: Mitja Govedič in Igor Žiberna.

	Javno opazovanje popolnega Luninega mrka 27. 7. 2018 - fotografije obiskovalcev

Svoje fotografije iz javnega opazovanja so prispevali tudi obiskovalci.

Javno opazovanje prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev 9. 5. 2016

V ponedeljek, 9. maja 2016, smo člani Astronomskega društva Orion na platoju pred Filozofsko fakulteto organizirali javno opazovanje prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev. Fotografije so prispevali Danilo Majhenič, Jure Ravnik in Peter Kirn.

Perzeidi 2017

Javno opazovanje delnega Luninega mrka 7. 8. 2017

Fotografije so nastale na javnem opazovanju delnega Luninega mrka na ploščadi pred Filozofsko fakulteto v Mariboru. Foto: Mitja Govedič, Igor Žiberna, Vinko Lorenčič.

17. Dan astronomije 19. 5. 2017

17. Dan astronomije je potekal 19. 5. 2017 na Drugi gimnaziji v Mariboru.

Obisk planetarija in observatorija v Ljubljani

Obiskali smo planetarij in observatorij na Golovcu v Ljubljani.

Noč raziskovalcev 2016

Noč raziskovalcev 2016 je potekala v petek, 30. 9., v Europarku. Obiskovalcem smo predstavili delo društva in izdelavo sončne ure, na zunanjem parkirišču pa so obiskovalci lahko pokukali tudi skozi teleskop. Fotografije je prispeval Vinko Lorenčič.

Meglična celica

Perzeidi 2016

Letos smo Perzeide tradicionalno pričakali na Šmartnem na Pohorju, vendar tokrat že dan pred tradicionalnim maksimumom. Fotografije so prispevali Igor Žiberna, Franci Vuk in Mitja Govedič.