Video opazovanja meteorjev

Začetki video opazovanj meteorjev v Astronomskem društvu Orion segajo v leto 2002, ko smo se pripravljali na meteorski dež Leonidov.

Javor Kac je v novembru 2002 nabavil kamero Mintron 12V1, opremljeno z 8-mm f/0.8 objektivom. Kamera je prvo svetlobo zagledala med opazovanjem v Francoskih Alpah 17. novembra 2002.

V letu 2007 smo v Astronomskem društvu Orion nabavili prvo društveno meteorsko kamero, imenovano Orion1. Kamera je že od vsega začetka vključena v svetovno mrežo meteorskih kamer IMO Video Meteor Network.

Leta 2009 je v pričela snemati druga meteorska kamera, Orion2. Obe kameri, Orion1 in Orion2, snemata isto točko nad Zemljino površino, ki se nahaja 100 km nad Gradcem. Iz podeatkov, pridobljenih z obema kamerama, je mogoče izračunati natančno atmosfersko pot posameznega za posamezni meteor, njegovo orbito pred vstopom v atmosfero in območje morebitnega padca meteoritov.

Ob koncu leta 2011 sta pričeli z delovanjem še dve meteorski kameri, Orion3 in Orion4. Vse štiri kamere so vključene v IMO Video Meteor Network in pokrivajo večino neba nad Slovenijo.