Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na februarski sestanek

Spoštovani,
vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 27. februarja 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).
Dnevni red:
1. Mitja Govedič: Poslušanje izbruhov na Soncu (predavanje)
Opazovanje Sonca sodi med preprostejša in zanimivejša astronomska opazovanja, še posebej zanimivo je opazovanje skozi H-alfa teleskope, kjer lahko v živo občudujemo izbruhe na Soncu. Le malo astronomov pa se odloči ''poslušati'' izbruhe s pomočjo zančne antene v območju zelo nizkih frekvenc elektromagnetnega valovanja. Z dokaj preprosto opremo si lahko sami izdelamo radioteleskop, ki nam omogoča poslušanje tudi aktivnosti polarnega sija. 
V predavanju bosta predstavljeni strojna in programska oprema za vzpostavitev radioteleskopa za spremljanje zelo nizkih frekvenc. Opisani bodo zanimivi naravni in umetni pojavi, ki jih lahko opazujemo, poudarek pa bo na spremljanju izbruhov na Soncu, kjer bodo predstavljeni rezultati večmesečnega opazovanja.
2. Igor Žiberna: Novosti misije Rosetta (predavanje)
V kratkem predavanju bomo predstavili nekaj zanimivih novejših ugotovitev, do katerih je prišla misija Rosetta, ki se nahaja v orbiti okoli kometa 67P Čurjumov-Gerasimenko.
3. Javno opazovanje delnega Sončevega mrka
4. Razno
Še pojasnilo, zakaj bo sestanek šele konec meseca: v tretjem tednu v februarju je zaradi zimskih počitnic II. gimnazija zaprta.
Vljudno vabljeni
                                                           Prijazen pozdrav,
                                                                Igor Žiberna