Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na junijski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 19. junija 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

1.Igor Žiberna: Pluton in misija New Horizons (predavanje)

V predavanju bomo predstavili značilnosti malega planeta Plutona. Gre za telo v našem Osončju, ki je bilo zaradi velike oddaljenosti do danes slabo raziskano, vemo pa, da po svojih značilnostih odstopa od ostalih planetov. Njegova orbita je zelo ekscentrična, saj se Pluton občasno znajde znotraj Neptunove orbite. Ravnina gibanja Plutona okoli Sonca precej odstopa od ravnin ostalih planetov. Po dosedanjih ugotovitvah je Plutonova atmosfera zelo spremenljiva: v prisončju nastane in v odsončju izgine. NASA je leta 2006 proti Plutonu izstrelila misijo New Horizons, katere namen bo proučevati značilnosti Plutona in njegovih petih lun. Sonda bo 14. julija 2015 letela mimo Plutona in najbrž postregla z novimi, morda presenetljivimi podatki o tem malem planetu. V predavanju bomo predstavili tudi cilje misije New Horizons in potek njenih opazovanj ob mimoletu Plutona.

2. 7. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor (poročilo o pripravah)

3. Razno

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2015. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija.

Vljudno vabljeni