Vabilo na junijski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 19. junija 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.Igor Žiberna: Pluton in misija New Horizons (predavanje)

V predavanju bomo predstavili značilnosti malega planeta Plutona. Gre za telo v našem Osončju, ki je bilo zaradi velike oddaljenosti do danes slabo raziskano, vemo pa, da po svojih značilnostih odstopa od ostalih planetov. Njegova orbita je zelo ekscentrična, saj se Pluton občasno znajde znotraj Neptunove orbite. Ravnina gibanja Plutona okoli Sonca precej odstopa od ravnin ostalih planetov. Po dosedanjih ugotovitvah je Plutonova atmosfera zelo spremenljiva: v prisončju nastane in v odsončju izgine. NASA je leta 2006 proti Plutonu izstrelila misijo New Horizons, katere namen bo proučevati značilnosti Plutona in njegovih petih lun. Sonda bo 14. julija 2015 letela mimo Plutona in najbrž postregla z novimi, morda presenetljivimi podatki o tem malem planetu. V predavanju bomo predstavili tudi cilje misije New Horizons in potek njenih opazovanj ob mimoletu Plutona.

2. 7. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor (poročilo o pripravah)

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2015. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija.