Vabilo na septembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 24. septembra 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.   Pluto Revealed – Razkriti Pluton (dokumentarna oddaja)

Eden od vrhuncev letošnjih dogodkov na področju astronomij je prav gotovo let sonde New Horizons mimo pritlikavega planeta Plutona. V dokumentarni oddaji televizijske hiše BBC bomo podoživeli dogajanje v Applied Physics laboratory v Marylanu v ZDA v dnevih 14. in 15. julija 2015, ko so do vodij misije prišle najprej informacije, da sonda še deluje, kmalu zatem pa še prvi posnetki površja Plutona in njegove največje lune Harona. V oddaji bomo od različnih strokovnjakov, ki sodelujejo v misiji New Horizons slišali prve razlage o procesih v Plutonovi atmosferi in na površju Plutona in Harona. Podatki bodo na Zemljo prihajali še naslednjih 14 mesecev, zato si v prihodnje lahko obetamo še veliko najbrž presenetljivih informacij o tem oddaljenem telesu.

2.   Poročilo s 7. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora

3.   Poročilo z društvenega opazovanja Perzeidov

4.   Noč raziskovalcev 2015

5.   Javno opazovanje popolnega Luninega mrka 28. septembra 2015

6.   8. Messierjev plus maraton

7.   Razno

Ker bodo aktivnosti AD Orion v naslednjih tednih zelo zgoščene, pričakujem vašo zanesljivo udeležbo.

Vljudno vabljeni.

Prijazen pozdrav,