Vabilo na oktobrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 16. oktobra 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.      Igor Žiberna - Majhna modra pika, a tako velika razlika (ali: o Zemlji podobnih planetih zunaj našega Osončja) (predavanje)

V predavanju bomo spoznali nekaj najpogostejših sodobnih metod, s katerimi odkrivajo planete zunaj našega Osončja in pomanjkljivosti, ki jih imajo te metode na nivoju sodobne tehnologije. V nadaljevanju bomo predstavili kriterije, po kateri ocenjujemo, ali je nek eksoplanet podoben Zemlji. Seznanili se bomo tudi z do sedaj odkritimi planeti, ki so po teh kriterijih sorodni našemu planetu.

2.      Poročilo z Noči raziskovalcev 2015

3.      Poročilo z javnega opazovanja popolnega Luninega mrka