Vabilo na novembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 20. novembra 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.   The Fabric of the Cosmos – What Is Space (dokumentarna oddaja)

Brian Greene je trenutno eden od najbolj znanih piscev poljudnoznanstvenih knjig in člankov.  V slovenščino sta prevedeni obe njegovi knjigi: Čudovito vesolje (The Elegant Universe) in Tkanina vesolja (The Fabric of the Cosmos). Po slednji je TV hiša PBS posnela dokumentarno serijo v štirih delih in v kateri kot glavni pripovedovalec nastopa prav Brian Greene, ob njem pa se zvrsti še cela plejada znanih znanstvenikov s področja astronomije. V prvem delu, ki si ga bomo ogledali v petek, si avtor oddaje zastavlja preprosto vprašanje, na katerega pa še danes ne znamo dati popolnega odgovora: kaj je prostor? Dokumentarna oddaja je dolga 52 minut in je podnaslovljena s hrvaškimi podnapisi.

2.   Opazovanje konjunkcij ter nekaterih kometov v novembru in decembru 2015

3.   Razno