Vabilo na decembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 11. decembra 2015 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.Danilo Majhenič  - »Za malo d'nara dosti astrofotografije« (predavanje)

V predavanju bom na osnovi lastnih izkušenj predstavil trike, ki sem se jih naučil pri fotografiranju zvezdnega neba. Dotaknil se bom problematike nastavitev na DSLR in pri tem na kratko omenil, kako se na astrofotografsko seanso na terenu pripraviti že doma. Omenil bom lastne izkušnje na fiksnem fotografskem stativu in kasneje z uporabo cenene Celestronove goto montaže. Razložil bom tudi nekaj astrofotografskih trikov na terenu. V nadaljevanju predavanja bom predstavil obdelavo astrofotografij na računalniku, predvsem združevanje (stackiranje) z Deep sky stacker in Pix insight LE programskima orodjema. Predstavil bom tudi metode odprave vinjetiranja s pomočjo Pix insight in metode omilitve učinkov svetlobnega onesnaženja na astrofotografijah.

2.Opazovanje kometov C/2013 US10 Catalina in C/2014 S2 PanSTARRS

3.Razno