Vabilo na januarski sestanek z občnim zborom društva

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 22. januarja 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.Igor Žiberna: Enceladus (predavanje)

Saturnova Luna Enceladus je v zadnjih desetletjih vzbujala veliko pozornosti astronomov predvsem zaradi pojava kriovulkanizma, v zadnjem času pa zaradi odkritja organskih molekul, zaradi česar se Enceladus postavlja v skupino teles v našem Osončju izven habitabilne cone, na katerih je možen razvoj življenja. V predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino raziskovanja te Saturnove lune, v nadaljevanju pa bomo predstavili njegovo notranjo zgradbo in predvsem zanimive reliefne oblike na površju, ki pričajo ne le o tem, da je Enceladus geološko aktivno telo, pač pa da so posamezni deli površja zelo mladi. Posebno pozornost bomo namenili pojavu kriovulkanizma, ki ga srečamo še na nekaterih drugih telesih v Osončju. Enceladus bo v prihodnosti cilj nekaterih sond, zato bomo na kratko predstavili tudi te načrte.

2. Izvolitev delovnega predsedstva Občnega zbora

3. Poročilo o delu AD Orion v letu 2015

4. Finančno poročilo AD Orion v letu 2015

5. Načrt dela AD Orion v letu 2016

Ker bo januarski sestanek hkrati Občni zbor društva, člane društva vljudno prosim za zanesljivo udeležbo.