Vabilo na februarski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 19. februarja 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Mitja Govedič: Astronomski filtri - Kaj izbrati in kako jih uporabiti? (predavanje)

Astronomski filtri spadajo med kose astronomske opreme, ki je velikokrat po krivem prezrta. Kljub temu da cene filtrov običajno predstavljajo manjši delež skupne cene teleskopa in ostale opreme, jih manj izkušeni opazovalci le redko uporabijo na opazovanjih, za izkušene opazovalce pa so običajno ravno filtri tisti odločilni dejavnik, ki odloča, ali bo kakšen objekt ali detajl opažen ali ne. Resni astrofotografi pa si svojega dela brez filtrov zelo težko predstavljajo.  V predavanju bosta predstavljena namen in delovanje različnih astronomskih filtrov, podrobneje pa bo predstavljen način izbire posameznega filtra glede na objekt, ki ga opazujemo.

Prijazen pozdrav,