Vabilo na marčevski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 18. marca 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: Planet Devet (predavanje)

Januarja 2016 je v javnosti završalo ob objavi novice o teoretično napovedanem možnem obstoju devetega planeta v Osončju. V resnici hipoteza ni tako nova: o obstoju večjih planetov za Neptunovo orbito konkretneje domnevajo že od leta 2005. V predavanju bomo spoznali, od kod razmišljanja o obstoju devetega planeta (petega velikega v našem sistemu) izza Neptunove orbite in kakšne so njegove značilnosti. Ob tem bomo predstavili, kako so nekateri modeli razvoj Osončja povezani z morebitnim obstojem planeta Devet.

2. Dnevi astronomije 2016

3. Poročilo z Messierjevega maratona 2016