Vabilo na aprilski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 15. aprila 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Mitja Govedič: Prehod Merkurja čez Sončevo ploskev
Devetega maja letos bomo imeli po skoraj trinajstih letih zopet možnost opazovati navidezni prehod Merkurja čez Sončevo ploskev. Pojav je dokaj redek, saj se v povprečju zgodi le 13 do 14 krat na stoletje. Redkost samega pojava še dodatno zvišuje zanimanje zanj, vendar pa je, kot pri vseh opazovanjih Sonca, najprej potrebno poskrbeti za varnost. V predavanju bodo zato predstavljeni načini varnega opazovanja in fotografiranja prehoda, pogledali pa bomo tudi nekatere pretekle in prihodnje prehode.
2. Javno opazovanje prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev
3. Dnevi astronomije 2016