Vabilo na junijski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 17. junija 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1.Igor Žiberna: Pluton – kaj je novega? (predavanje)

Mimolet sonde New Horizons v juliju 2015 predstavlja enega od prelomnih dogodkov na področju planetologije. Prvič v zgodovini naše civilizacije smo dobili natančnejše informacije o površju, atmosferi in »geografiji« nekoč najbolj oddaljenega planeta Osončja, danes pa najbližjega telesa v Kuiperjevem pasu. Zaradi počasnega prenašanja informacij s sonde na Zemljo, bodo posnetki na naš planet prihajali še do konca leta 2016. Kar lahko na osnovi dosedanjih analiz trdimo je to, da se Pluton ponaša z veliko raznolikostjo površinskih oblik in da gre za geološko aktiven planet. V predavanju bomo predstavili nekaj novejših ugotovitev o Plutonu in njegovih petih lunah.

2. Poročilo z obiska AD Orion v Sarajevu in obiska observatorija Ćolina kapa

3. Poročilo z javnega opazovanja navideznega prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev

4. Poročilo z udeležbe AD Orion na Tednu vseživljenjskega učenja

5. Poročilo z udeležbe AD Orion v projektu Bioblitz – 24 ur z reko Muro