Vabilo na septembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 16. septembra 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Mitja Govedič: Opazovanje planetarnih meglic (predavanje)

Planetarne meglice spadajo med manj priljubljene objekte globokega neba. Kljub temu da sta Obroček in Ročka ena prvih objektov, s katerimi začetniki v astronomiji spoznavajo nočno nebo, pa se pri teh dveh objektiv  poznavanje planetarnih meglic velikokrat tudi konča. A svet planetarnih meglic je zelo raznolik, od majhnih in svetlih do velikih in površinsko zelo šibkih meglic, katerih oblika pogosto spominja na predmete iz vsakdanjega življenja. V predavanju bo najprej predstavljen nastanek planetarnih meglic, njihove značilnosti in oprema, s katero jih lahko opazujemo. Poseben poudarek bo na uporabi filtrov pri opazovanju. Predstavljene bodo tudi nekatere planetarne meglice, ki so vidne v srednje velikih teleskopih in jih lahko smatramo tudi kot opazovalni izziv.

2. Poročilo o 8. Perlahovem mladinskem astronomskem raziskovalnem taboru

3. Poročilo z opazovanja Perzeidov