Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na septembrski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 16. septembra 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

1. Mitja Govedič: Opazovanje planetarnih meglic (predavanje)

Planetarne meglice spadajo med manj priljubljene objekte globokega neba. Kljub temu da sta Obroček in Ročka ena prvih objektov, s katerimi začetniki v astronomiji spoznavajo nočno nebo, pa se pri teh dveh objektiv  poznavanje planetarnih meglic velikokrat tudi konča. A svet planetarnih meglic je zelo raznolik, od majhnih in svetlih do velikih in površinsko zelo šibkih meglic, katerih oblika pogosto spominja na predmete iz vsakdanjega življenja. V predavanju bo najprej predstavljen nastanek planetarnih meglic, njihove značilnosti in oprema, s katero jih lahko opazujemo. Poseben poudarek bo na uporabi filtrov pri opazovanju. Predstavljene bodo tudi nekatere planetarne meglice, ki so vidne v srednje velikih teleskopih in jih lahko smatramo tudi kot opazovalni izziv.

2. Poročilo o 8. Perlahovem mladinskem astronomskem raziskovalnem taboru

3. Poročilo z opazovanja Perzeidov

4. 9. Messierjev plus maraton 2016

5. Razno