Vabilo na oktobrski sestanek društva

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 18. novembra 2016 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: Misija Juno (predavanje)

Ameriška vesoljska agencija NASA je avgusta 2011 izstrelila sondo Juno, ki se je v začetku letošnjega leta utirila v orbito koli Jupitra. Glavni cilj misije je raziskovanje Jupitrove atmosfere, Jupitrovega magnetnega in gravitacijskega polja in Jupitrove notranje zgradbe. V predavanju bomo spoznali nekaj ključnih dejstev o dosedanjem poteku misije, izzive, s katerimi se bo misija morala spopasti (med nje sodi predvsem močno Jupitrovo magnetno polje) in tudi nekatere prve ugotovitve misije.

2. Poročilo z 9. Messierjevega plus maratona 2016