Vabilo na aprilsko predavanje

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 21. aprila 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Mitja Govedič: DSLR fotometrija (predavanje)

Fotometrija je ena najosnovnejših metod, ki se uporabljajo v astronomiji. Med vizualno fotometrijo, ki kljub preprostosti daje uporabne rezultate, in CCD fotometrijo, ki zahteva drago opremo in daje zelo natančne rezultate, se je v zadnjem desetletju vrinila fotometrija z digitalnimi zrcalno refleksnimi fotoaparati. Ta ponuja dokaj natančne rezultate z opremo, ki jo številni imajo doma. V predavanju bo tako predstavljen celoten postopek DSLR fotometrije, od izbire opreme in spremenljivke, fotografiranja do obdelave posnetkov in določanja sija. Predstavljen bo tudi konkreten primer krivulje sija spremenljivke.

2. Igor Žiberna: Charles Messier – sloviti francoski astronom (ob 200 obletnici smrti) (predavanje)

3. Poročilo z 12. Messierjevega maratona