Vabilo na junijski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 16. junija 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Magnetne nevihte (dokumentarna oddaja)

Aktivnosti na Soncu so pogosto nepredvidljive. Pojavi kot so koronarni masni izbruhi lahko na Zemlji pustijo številne nevšečnosti. Zemljino magnetno polje zaenkrat dokaj dobro varuje pred takimi dogodki, vendar pa lahko le-to med menjavami magnetnega polja močno oslabi, zaradi česar bo naš planet postal bolj ranljiv. Nekaj podobnega se je pred nekaj milijardami let najbrž zgodilo na Marsu, zaradi česar je ta planet izgubil atmosfero in vodne površine. V dokumentarcu bomo videli, kakšne posledice lahko nenadna povečana magnetna aktivnost na Soncu povzročijo na Zemlji in kaj nas čaka v prihodnje.

2. Poročilo s Tedna vseživljenjskega učenja in z akcije Bioblitz

3. Načrt dela AD Orion v juliju, avgustu in septembru:

- društveni astronomski tabor (julij(2017)

- javno opazovanje delnega Luninega mrka (avgust 2017)

- opazovanje Pezeidov (avgust 2017)

- udeležba na Noči raziskovalcev (september 2017)