Vabilo na septembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 28. septembra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Gregor Hojnik: Izvor kemijskih elementov (predavanje)

Vse okoli nas je sestavljeno iz takšnih in drugačnih kemijskih elementov ter njihovih neskončnih inačic ob tvorjenju spojin. Nekateri so nujno potrebni za nastanek in obstoj življenja, spet druge človek spretno izkorišča za svoje potrebe. Kako so nastali, zakaj so takšni kot so in zakaj jih je le določeno končno število? V predavanju bom predstavil rojstvo elementov v zvezdah, ki so dejansko njihove »tovarne«.  Spoznali bomo burne procese in nepredstavljive sile, ki omogočajo nastanek osnovnih gradnikov našega sveta

2. Noč raziskovalcev 2017

3. 10. Messierjev plus maraton 2017