Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Decembrski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 8. decembra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

1. Vesoljska tekma (Space Race)

V tretjem in četrtem delu serije Vesoljska tekma (Space Race) bomo spremljali dogajanja na področju kozmonavtike v začetku šestdesetih let. Sovjetska zveza je še vedno prednjačila v vesoljski tekmi, saj so poslali prvega človeka v vesolje in izvedli prvi sprehod v vesolju. V sredini šestdesetih let, ko je NASA prejemala 4 % ameriškega BDP pa se je tehnica s programoma Gemini in Apollo začela prevešati na ameriško stran. Smrt glavnega sovjetskega konstruktorja Koroljova je Rusom zadala dodaten udarec. Nesreče so se dogajale tudi na ameriški strani, saj so pri vaji v sondi Apollo 1 zgoreli trije ameriški astronavti. V četrtem, zadnjem delu bomo spremljali tudi lete sonde Apollo 11 na Luno in njen uspešen povratek na Zemljo.

2. Razno

Vljudno vabljeni

Igor Žiberna