Vabilo na februarski sestnek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v četrtek 22. februarja 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: »Oceani« v Osončju (predavanje)

V predavanju bomo predstavili nekaj teles, na katerih se pod trdno ledeno skorjo zelo verjetno pojavljajo vodni oceani, ki bi lahko bili tudi nosilci življenja. Taka kandidata sta predvsem luni Evropa in Enkelad. Spoznali bomo tudi telesa, na katerih se pojavljajo površine z jezeri ali morji, ki pa niso vodne, ter telesa, ki so pokrita z ledom, ki pa ni iz vode. V predavanju bomo predstavili možne vire vode v Osončju in tudi, zakaj se voda v tekočem agregatnem stanju lahko pojavlja tudi zunaj habitabilne cone. Če smo imeli še pred desetletjem predstave, da se tekočine pojavljajo le na Zemlji, v zelo malih količinah in predvsem v trdnem agregatnem stanju pa na Marsu in Luni, današnja dejstva tovrstne predstave korenito spreminjajo.

2. Opazovanje okultacije Aldebarana

3. Dopolnjen letni načrt AD Orion