Vabilo na junijski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 13. junija 2018 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: Planeti zunaj Osončja

Planete zunaj Osončja smo začeli odkrivati v 90. letih prejšnjega stoletja in takrat je prevladovalo prepričanje, da je planetov manj kot zvezd in da je sistem planetov v Osončju nekaj običajnega. Danes vemo, da je planetov vsaj v naši galaksiji več kot zvezd in da se med osončji pojavljajo prav bizarne oblike, precej drugačne od sistema planetov, ki krožijo okoli Sonca. V predavanju bomo predstavili strukturo planetov zunaj Osončja glede na zgradbo, njihove orbitalne elemente in atmosfero. Posebno pozornost bomo namenili kandidatom za morebitni obstoj življenja.

2. Aktivnosti AD Orion v naslednjih mesecih:

- javno opazovanje Jupitra in Saturna 15.6.2018

- javno opazovanje popolnega Luninega mrka 27.7.2018

- opazovanje Perzeidov 12. in 13.8.2018

- sodelovanje na Noči raziskovalcev 28.9.2018.