Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

 

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 18. novembra 2011 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

 

Dnevni red:

 

1. Mitja Govedič: Ali še potrebujemo Hubbla?

 

Na številnih internetnih straneh lahko občudujemo odlične posnetke planetov. Ob njih običajno pomislimo na vesoljski teleskop Hubble, zato nas še toliko bolj šokira podatek, da so ti posnetki velikokrat delo amaterskih astronomov. Ko občudujemo dela najboljših amaterskih opazovalcev planetov res težko verjamemo, da se s svojim teleskopom ni zapeljal do Marsa ali Jupitra in kar od tam naredil nekaj posnetkov, ampak jih je veliko nastalo kar na njegovem dvorišču, ob pomoči kvalitetnega teleskopa, planetarne kamere, veliko izkušenj, predvsem pa  stabilne in mirne atmosfere. O tem, kaj vse potrebujemo za planetarno astrofotografijo, kako planet posneti in kako obdelati bo govora na tokratnem predavanju.

 

2. Poročilo z Messierjevega plus maratona

 

3. Opazovanje popolnega Luninega mrka v decembru

 

4. Razno

 

 

 

Vljudno vabljeni

 

 

 

Prijazen pozdrav,

 

Igor Žiberna