Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na februarski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 21. februarja 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

1. Mitja Govedič: Higgsov bozon (predavanje)

Standardni model osnovnih delcev, ki so ga fiziki razvili v 20. stoletju velja za enega največjih uspehov fizike, saj zelo dobro razloži delovanje lastnosti osnovnih delcev. Kljub temu pa je bila njegova največja pomanjkljivost ta, da ni pojasnil, zakaj ima snov maso. Ko je pred dobrim letom in pol v medijih odjeknila novica o odkritju Higgsovega bozona, oziroma tako imenovanega božjega delca, je to pomenilo izjemen dosežek, ne samo v fiziki osnovnih delcev, ampak tudi pri razumevanju delovanja vesolja. V predavanju bomo tako najprej pogledali standardni model osnovnih delcev, nato idejo o Higgsovem bozonu in njegovo odkritje, predstavljena pa bo tudi njegova večplastna vloga v fiziki. 

2. Razno

 

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2014. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2014.

 

Vljudno vabljeni

 

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna