Vabilo na februarski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 21. februarja 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Mitja Govedič: Higgsov bozon (predavanje)

Standardni model osnovnih delcev, ki so ga fiziki razvili v 20. stoletju velja za enega največjih uspehov fizike, saj zelo dobro razloži delovanje lastnosti osnovnih delcev. Kljub temu pa je bila njegova največja pomanjkljivost ta, da ni pojasnil, zakaj ima snov maso. Ko je pred dobrim letom in pol v medijih odjeknila novica o odkritju Higgsovega bozona, oziroma tako imenovanega božjega delca, je to pomenilo izjemen dosežek, ne samo v fiziki osnovnih delcev, ampak tudi pri razumevanju delovanja vesolja. V predavanju bomo tako najprej pogledali standardni model osnovnih delcev, nato idejo o Higgsovem bozonu in njegovo odkritje, predstavljena pa bo tudi njegova večplastna vloga v fiziki.

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2014. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2014.

Prijazen pozdrav,