Vabilo na oktobrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 17. oktobra 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: Misija Rosetta in komet Čurjumov-Gerasimenko (predavanje)
V preteklosti, zlasti pa od 80. let 20. stoletja je nekaj sond že potovalo proti kometom, ko so ti leteli mimo Sonca. V vseh primerih je šlo bodisi za mimolet sonde (npr. misija Giotto in Halleyev komet), ali pa so se sonde zaletele v komet (npr. misija Deep Impact in komet Tempel). Evropska vesoljska agencija (ESA) je že leta 1993 začela razvijati projekt, po katerem bi sonda pristala na kometu, preden bi ta priletel v prisončje in na mestu samem preučevala sestavo kometa ter dogajanje na kometu, ko se ta približuje Soncu. Sonda Rosetta s pristajalno sondo Philae sta od izstrelitve leta 2004 prepotovali šest milijard kilometrov, preden sta se 6. avgusta 2014 utirili v orbito okoli kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Sonda je takoj začela s kartiranjem tega nenavadnega kometa z namenom določiti bodoče pristajalno mesto. Slednje je bilo izbrano septembra in tako bo pristajalna sonda Philae 12. novembra kot prva sonda v zgdovini naše civilizacije kontrolirano pristala na površju kakega kometa. Njen namen je analiza zgradbe kometa (spomnimo naj, da gre pri kometih za ena najstarejših teles v Osončju) s posebnim poudarkom na analizi kompleksnih organskih spojin, ki bi lahko bile tvorci življenja na Zemlji. Po drugi strani pa bo sonda praktično »v živo« prinašala podatke o dogajanju na kometu, ko se bo ta približeval Soncu. Prve izbruhe plinov so zaznali že junija letos, ti pa se bodo po pristanku sonde le še stopnjevali.
V predavanju bomo preleteli zgodovino odkrivanj kometov s sondami, spoznali ključne faze v projektu Rosetta in se seznanili s cilji, ki bi jih naj obe sondi opravili. Če bo pristanek sonde Philae novembra letos uspel, bomo zagotovo priča prelomnemu dogodku v odkrivanju značilnosti kometov.

2. 7. Messierjev plus maraton 2014

3. Jesensko javno opazovanje AD Orion