Vabilo na novembrski sestanek

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 21. novembra 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

1. Igor Žiberna: Misija Rosetta in pristanek sonde Philae na kometu 67P/ Čurjumov-Gerasimenko

V preteklem tednu smo bili priča zgodovinskemu dogodku: prvič v zgodovini naše civilizacije je sonda kontrolirano pristala na enem od kometov. V okviru predstavitve dogodkov v zadnjem tednu si bomo najprej ogledali dokumentarno oddajo »Landing on a Comet-Rosetta Mission«. Oddaja je osredotočena predvsem na sondo Philae in prikazuje predvsem dogajanje po utirjanju sonde Rosetta v orbito okoli kometa. Spoznali bomo, kako burne so bile diskusije okoli izbora pristajalnega mesta ter zadnje priprave pred pristankom sonde na kometu. Dokumentarna oddaja se zaključi s pristankom Philae na kometu. V nadaljevanju bomo v okviru krajšega predavanja predstavili razburljive dogodke, ki so sledili vse do noči od petka 14. na soboto 15. novembra, ko je Philae zaradi pomanjkanja energija začela s fazo hibernacije.

2. Poročilo s 7. Messierjevega plus maratona 2014

3. Jesensko javno opazovanje AD Orion