Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vabilo na decembrski sestanek

Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek, 12. decembra 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

1. Boris Lorbek: Raketni let (predavanje)

V času stare kitajske kulture je bil prvič uporabljen primitivni raketni pogon (bambusova stebla napolnjena s črnim smodnikom) za vojaške namene. Princip akcije in reakcije, ki temelji v newtonovem tretjem zakonu mehanike o ohranitvi linearnega in kotnega momenta, je uporabil že Herod iz Aleksandrije približno leta 67 n.š., vendar se pomena iznajdbe in principa, ki ga omogoča, najbrž ni zavedal. Z razvojem tehničnih znanosti, posebej matematike, fizike in kemije, so se razvijale prve fizikalne teorije o raketnem letu (Ciolkovski, Goddard, Oberth, Potočnik). Teoretično delo raketnih pionirjev in praktični poskusi Goddarda so postavili temelj raketni tehnologiji, ki jo je do konca 2. svetovne vojne najbolje - žal v vojaške namene - izkoristila Nemčija. V času hladne vojne je raketna tehnologija doživela razcvet, v ospredju je bila tekmovalnost med supersilama za tehnološki prestiž, ki je kulminirala s prvim pristankom človeške posadke na Luni. V tekmo za povečanje vojaških zmogljivosti in tudi za raziskovanje vesolja so se vključile Kitajska, Indija, Pakistan, Velika Britanija in Francija. EU in Japonska sta svoje vesoljske programe namenili izključno raziskovanju vesolja. Raketni pogon nam omogoča uporabo naprednih telekomunikacijskih storitev, raziskovanju vesolja in uresničuje človeške sanje obiskati druge svetove.

Predavanje je namenjeno seznanitvi z osnovnimi fizikalnimi principi raketnega leta, najbolj nujnim matematičnim aparatom za razumevanje izvedbe formul dinamike raketnega leta in delovanja toplotnega raketnega motorja, kratkem pregledu novejših tehnologij raketnih motorjev in kratki zgodovini vesoljskih programov posamezni držav. 

2. Razno

Vljudno vabljeni

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna