Novice Pomembne novice

17. Dan astronomije

Spoštovani

Astronomsko društvo Orion iz Maribora organizira 17. Dan astronomije, ki se bo odvijal v petek, 19. 5. 2017 na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje). 17. Dan astronomije bo potekal v okviru projekta »Teden vseživljenjskega učenja«, s katerim želimo vzbujati in razvijati radovednost in željo po izobraževanju med vsemi generacijami.

Program 17. Dneva astronomije

Preberite več: 17. Dan astronomije

8. Perlahov tabor

8. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor (Šmartno na Pohorju, 27. junij 2016 – 1. julij 2016)

Delo na 8. Perlahovem astronomskem taboru bo potekalo v dveh skupinah:

1. skupina: Geografija in astronomija (mentor  Igor Žiberna):

Udeleženci skupine se bodo seznanili z metodami določanja geografske širine kraja in na primeru Šmartnega na Pohorju s pomočjo različnih metod merjenja tudi določili geografsko širino naselja. Udeleženci bodo spoznali metode merjenja časa s pomočjo sončnih ur, spoznali glavne tipe sončnih ur in značilnosti njihovih konstrukcij. S pomočjo Hα filtra in mylar filtra bomo opazovali pojave na površini Sonca in ocenili aktivnost Sonca. V nočnem programu se bodo seznanili z orientacijo na zvezdnem nebu in spoznali poletna ozvezdja. Seznanili se bodo z osnovnimi metodami astrofotografije in sami izdelali fotografije nočnega neba, ozvezdij in svetlejših objektov (galaksij, zvezdnih kopic, meglic). Poseben poudarek bo namenjen Luni ter pojavom in oblikam na Lunini površini. Člani skupine bodo opazovali in s CCD kamerami posneli planete Jupiter, Mars in Saturn, opazovali planeta Uran in Neptun ter mali planet Pluton.

2. skupina: Svetlobna onesnaženost na območju jugovzhodnega Pohorja (mentorica Špela Chomicki):

Udeleženci se bodo seznanili s svetlobnim onesnaženjem kot eno od novejših oblik onesnaževanja okolja. Spoznali bodo vzroke in posledice svetlobnega onesnaženja. S pomočjo Sky Quality Metra bodo opravili meritve svetlobne onesnaženosti na različnih lokacijah jugovzhodnega Pohorja. S pomočjo vsenebnih posnetkov bodo ugotavljali intenzivnost in višine svetlobnih kupol večjih naselij in analizirali primere dobre in slabe prakse nočne razsvetljave na območju Pohorja in okolice.

V času 8. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora bodo potekala predavanja, ki so namenjena ne le udeležencem tabora, pač pa tudi širši javnosti. Vstop je seveda brezplačen. Predavanja bodo potekali v avli OŠ Šmartno na Pohorju, opazovanja pa na šolskem igrišču.

Javnost je prav tako vabljena, da se nam pridruži na večernih opazovanjih.

Preberite več: 8. Perlahov tabor

Mailing lista Astronomskega društva Orion neprekinjeno deluje že več kot 15 let. Ker v zadnjem času opažamo, da imajo številni novi člani liste težave pri vpisovanju in zaradi tega odstopijo od vpisa, smo se odločili, da ustanovimo novo mailing listo, ki teče pod okriljem Arnesa. Člani stare, yahoo-jeve mailing liste bodo samodejno prijavljeni na novo, Arnesovo mailing listo.
Če se tudi vi  želite včlaniti na novo mailing listo Astronomskega društva Orion, potem izpolnite preprost obrazec.
Se beremo na novi mailing listi.

16. dan astronomije

logotip orion majhenProgram 16. Dneva astronomije

Petek, 13. 5. 2016, na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje).

Predavanja:

Preberite več: 16. dan astronomije

15. Dneva astronomije

V torek, 19. 5. 2015, in v petek, 22. 5. 2015, bosta potekala tradicionalna, letos že 15. Dneva astronomije. V torek si bomo na javnem opazovanju v sodelovanju z Andragoškim zavodom ogledali Jupiter, Venero, Saturn in Luno, v petek pa bomo lahko prisluhnili zanimivim predavanjem, ki so letos praktično usmerjena. Tako javno opazovanje kot predavanja so brezplačna, tako da ste vsi ljubitelji astronomije vabljeni k udeležbi.

Program 15. Dnevov astronomije

Preberite več: 15. Dneva astronomije