Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Pomembne novice Pomembne novice

18. Dan astronomije

Astronomsko društvo Orion iz Maribora organizira 18. dan astronomije, ki se bo odvijal v sredo, 23. 5. 2018 na II. gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v prvo nadstropje). S predavanji v okviru 18. dneva astronomije želimo vzbujati in razvijati zanimanje za naravne pojave, radovednost in željo po izobraževanju med vsemi generacijami.

 

16.00 - Uvodni pozdrav

16:05 Ivan Ketiš: Zakaj je Sovjetska zveza izgubila tekmo za pristanek človeka na Luni?

V predavanju bodo predstavlja razlogi za zmago ZDA v tekmi za prvi uspešni pristanek na Luni, kot jo vidijo danes takratni ameriški tekmeci, sovjetski raketni strokovnjaki. Razloge za neuspeh ti vidijo v sistemskih problemih, slabem vodenju, neprepoznavnih avtoritetah, pomanjkljivemu nadzoru kvalitete, napačnem menedžmentu in razvojnih praksah, premajhni podpori projektu, poznem začetku programa, drugih prioritetah države, nezadostnih finančnih virih, napačnem konceptu gradnje nosilne rakete, neprekinjenem konfliktu med odločevalci in glavnimi konstruktorji in nenehnem vpletanju politike. Zamenjava na vrhu je vselej pomenila favoriziranje drugega konstrukcijskega biroja. Politika je odločala o datumu izstrelitev in programu misij in ne strokovnjaki. Osnovni cilj je bil prehiteti ZDA, ne glede na ceno.

Danes so vsi prepričani, da ni imela Sovjetska zveza nobenih možnosti v tej tekmi in kar je še huje, mnogi trdijo, da so bili v to prepričani že v času tekme. Med izvirnim grehom za poraz navajajo celo, da so konec 2. svetovne vojne zajeli Wernherja von Brauna Američani in ne oni. Američani o svoji zmagi ne razmišljajo tako poglobljeno in jo jemljejo, kljub velikemu naskoku SZ v prvih letih, za samoumevno. Nezanemarljiv del ameriške javnosti dvomi v pristanek ljudi na Luni, v Rusiji ni takih dvomljivcev.

17:00 Mitja Govedič: Kaj opazovati na Soncu, ko je to v minimumu aktivnosti?

Sončev 24. cikel aktivnosti se počasi zaključuje. Po manj intenzivnem maksimumu bo Sonce v prihodnjih letih prišlo v minimum aktivnosti. Za opazovalce to predvsem pomeni dneve, ko bo površje prazno, brez peg. Kaj pa sploh lahko opazujemo na Soncu, ko se nahaja v minimumu aktivnosti? Koliko časa bo trajal minimum? Slednje vprašanje si postavljajo tako profesionalni kot amaterski astronomi, ki bodo z velikim zanimanjem šteli dneve, ko bo Sonce brez peg.

18:00 Gregor Hojnik: Meglična celica - detektor kozmičnih žarkov

Želite v živo videti sledi, ki jih puščajo kozmični žarki? Na predavanju bomo najprej osvežili znanje o standardnem fizikalnem modelu osnovnih delcev, ki sestavljajo naše vesolje, si pogledali njihove lastnosti (naboj,masa,spin), njihov izvor in različne načine na katere jih lahko detektiramo. Nato si bomo v živo ogledali delovanje meglične celice in opazovali sledi, ki jih v njej puščajo različni elementarni delci še posebej kozmični žarki.

19:00 Igor Žiberna: Planeti zunaj Osončja

Planete zunaj Osončja smo začeli odkrivati v 90. letih prejšnjega stoletja in takrat je prevladovalo prepričanje, da je planetov manj kot zvezd in da je sistem planetov v Osončju nekaj običajnega. Danes vemo, da je planetov vsaj v naši galaksiji več kot zvezd in da se med osončji pojavljajo prav bizarne oblike, precej drugačne od sistema planetov, ki krožijo okoli Sonca. V predavanju bomo predstavili strukturo planetov zunaj Osončja glede na zgradbo, njihove orbitalne elemente in atmosfero. Posebno pozornost bomo namenili kandidatom za morebitni obstoj življenja.

Prijazno vabljeni !

17. Dan astronomije

Spoštovani

Astronomsko društvo Orion iz Maribora organizira 17. Dan astronomije, ki se bo odvijal v petek, 19. 5. 2017 na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje). 17. Dan astronomije bo potekal v okviru projekta »Teden vseživljenjskega učenja«, s katerim želimo vzbujati in razvijati radovednost in željo po izobraževanju med vsemi generacijami.

Program 17. Dneva astronomije

Preberite več: 17. Dan astronomije

16. dan astronomije

logotip orion majhenProgram 16. Dneva astronomije

Petek, 13. 5. 2016, na Drugi gimnaziji v Mariboru v učilnici 2D6 (vstop v novi prizidek šole iz Žitne ulice, nato po stopnišču v drugo nadstropje).

Predavanja:

Preberite več: 16. dan astronomije

8. Perlahov tabor

8. Perlahov mladinski astronomski raziskovalni tabor (Šmartno na Pohorju, 27. junij 2016 – 1. julij 2016)

Delo na 8. Perlahovem astronomskem taboru bo potekalo v dveh skupinah:

  1. skupina: Geografija in astronomija (mentor  Igor Žiberna):

Udeleženci skupine se bodo seznanili z metodami določanja geografske širine kraja in na primeru Šmartnega na Pohorju s pomočjo različnih metod merjenja tudi določili geografsko širino naselja. Udeleženci bodo spoznali metode merjenja časa s pomočjo sončnih ur, spoznali glavne tipe sončnih ur in značilnosti njihovih konstrukcij. S pomočjo Hα filtra in mylar filtra bomo opazovali pojave na površini Sonca in ocenili aktivnost Sonca. V nočnem programu se bodo seznanili z orientacijo na zvezdnem nebu in spoznali poletna ozvezdja. Seznanili se bodo z osnovnimi metodami astrofotografije in sami izdelali fotografije nočnega neba, ozvezdij in svetlejših objektov (galaksij, zvezdnih kopic, meglic). Poseben poudarek bo namenjen Luni ter pojavom in oblikam na Lunini površini. Člani skupine bodo opazovali in s CCD kamerami posneli planete Jupiter, Mars in Saturn, opazovali planeta Uran in Neptun ter mali planet Pluton.

2. skupina: Svetlobna onesnaženost na območju jugovzhodnega Pohorja (mentorica Špela Chomicki):

Udeleženci se bodo seznanili s svetlobnim onesnaženjem kot eno od novejših oblik onesnaževanja okolja. Spoznali bodo vzroke in posledice svetlobnega onesnaženja. S pomočjo Sky Quality Metra bodo opravili meritve svetlobne onesnaženosti na različnih lokacijah jugovzhodnega Pohorja. S pomočjo vsenebnih posnetkov bodo ugotavljali intenzivnost in višine svetlobnih kupol večjih naselij in analizirali primere dobre in slabe prakse nočne razsvetljave na območju Pohorja in okolice.

V času 8. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora bodo potekala predavanja, ki so namenjena ne le udeležencem tabora, pač pa tudi širši javnosti. Vstop je seveda brezplačen. Predavanja bodo potekali v avli OŠ Šmartno na Pohorju, opazovanja pa na šolskem igrišču.

Javnost je prav tako vabljena, da se nam pridruži na večernih opazovanjih.

Preberite več: 8. Perlahov tabor

Nova društvena mailing lista

Spoštovani, 

Mailing lista Astronomskega društva Orion neprekinjeno deluje že več kot 15 let. Ker v zadnjem času opažamo, da imajo številni novi člani liste težave pri vpisovanju in zaradi tega odstopijo od vpisa, smo se odločili, da ustanovimo novo mailing listo, ki teče pod okriljem Arnesa. Člani stare, yahoo-jeve mailing liste bodo samodejno prijavljeni na novo, Arnesovo mailing listo.
Če se tudi vi  želite včlaniti na novo mailing listo Astronomskega društva Orion, potem izpolnite preprost obrazec.
Se beremo na novi mailing listi.