4. MESSIERJEV PLUS MARATON

V soboto 22. in nedeljo 23. oktobra 2011 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS – Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala četrti Messierjev plus maraton (M+M).

Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

Tretji Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih. V popoldanskem delu bodo potekala predavanja, s katerimi želimo popularizirati astronomijo in se bo odvijal na osnovni šoli Šmartno na Pohorju (če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani, ob šoli so na voljo tudi parkirišča). Drugi del M+M predstavlja tekmovanje v iskanju deep-sky objektov in bo potekalo na travniku v neposredni bližini šole. Do prizorišča Messierjevega plus maratona bodo vodile oznake M+M. Prvi trije uvrščeni dobijo nagrade, vsi tekmovalci pa priznanja.

Več o predavanjih, pravilih tekmovanja in dostopu do prizorišča:

M+M Vabilo Smartno 2011.pdf

M+M Vabilo Smartno 2011.doc