Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Sodelovanje z AD Vega iz Čakovca

Po obisku Ulične astronomije, javnega opazovanja, ki ga je 8. 3. 2014 organiziralo Astronomsko društvo Vega iz Čakovca na Hrvaškem, smo vzpostavili stik s Čakovskim društvom. Kmalu so padle tudi prve konkretne ideje o sodelovanju med društvoma.

 

Predsednik AD Vega Zoran Novak je tako obiskal redni marčevski sestanek društva, kjer nam je predstavil delovanje in težave AD Vega, ki so zelo podobne težavam našega društva. Oblikovale so se tudi prve ideje o sodelovanju med društvoma v obliki skupnih opazovanj, izmenjave predavateljev in drugo. Po predstavitvi obeh društev smo prisluhnili predavanju Igorja Žiberne, nato pa smo se odpravili na Pohorje na Plahutnikov vrh. Kljub zelo slabi transparenci in iskanju lukenj med oblaki smo uspeli opazovati nekatere najsvetlejše objekte na zimskem in pomaladanskem nebu in seveda Jupiter, ki je kraljeval v Dvojčkih. Nekaj utrinkov iz opazovanja je na fotografijah ovekovečil Zoran Novak.