Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Novice Novice

Rezultati 7. Messierjevega plus maraona

Za nami je 7. Messierjev plus maraton, ki je potekal 25. in 26. 10. 2014 na Šmartnem na Pohorju. Udeležile so se ga tri ekipe tekmovalcev, ki jim je v večernih urah dobra nagajala megla, kasneje pa visoka vlažnost. Številni večerni objekti so tako tekmovalcem ušli, so pa vsi tekmovalci uspešno našli vse objekte iz drugega dela seznama.

Rezultati 7. Messierjevega plus maratona:

1. mesto: Gorazd Bizjan s pomočnikoma Gajo in Filipom s 103 objekti,

2. mesto: Mitja Govedič s 94 objekti,

3. mesto: Javor Kac s pomočnikom Robertom Lajhom s 84 objekti.

 

Nekaj utrinkov iz predavanj in tekmovanja si lahko ogledate v galeriji.

Možen padec meteoritov

V nedeljo, 6. 7. 2014 okrog 20.15, so številni krajani Ruš zaslišali močan pok, ki bi ga naj povzročil padec meteorita. Pok so slišali tudi nekateri prebivalci Maribora. Če imate kakršno koli informacijo ali fotografijo o tem dogodku, vas vljudno naprošamo, da nam sporočite na društveni e-naslov ali izpolnite obrazec za Slovensko bazo bolidov Slofid http://www.orion-drustvo.si/index.php/slofid-1.

Vsakršna informacija o dogodku je koristna  pri iskanju morebitnih meteoritov, za izračun skupne mase in orbite meteoroida.

 

Preberite več: Možen padec meteoritov

7 Messierjev plus maraton

   

 

V soboto 25. in nedeljo 26. oktobra 2014 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 7.Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama.

Preberite več: 7 Messierjev plus maraton

1. mesto na Messierjevem maratonu

Letošnjega Messierjevega maratona, ki je potekal 29. in 30. 3. 2014 na Trnovem nad Novo Gorico, se je udeležil tudi predsednik AD Orion, Igor Žiberna. V tekmovalnem delu je s 107 objekti zasedel častno prvo mesto. Čestitamo!

Preberite več: 1. mesto na Messierjevem maratonu