Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Javna opazovanja Javna opazovanja

Javno opazovanje Jupitra in Saturna

Astronomsko društvo Orion v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru organizira v petek, 15. junija 2018, javno opazovanje planetov Jupiter in Saturn. Opazovanje bo v primeru jasnega vremena potekalo od 22. ure do jutranjih ur na ploščadi pred stavbo Filozofske fakultete, Koroška cesta 160, v Mariboru. Ob opazovanju bo potekala strokovna razlaga o značilnostih obeh planetov. Planeta bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi snemanje s fotoaparati na pametnih telefonih ali s Canonovimi in Nikonovimi DSLR-fotoaparati.

Prireditev bo potekala kot preddogodek Noči raziskovalcev 2018 in v okviru Pomladi na ZUF-u, ki jo organizira Zrela univerza Filozofske fakultete. Vse aktivnosti v okviru opazovanja so seveda brezplačne in primerne za najširši krog zainteresiranih.

Prijazno vabljeni

Igor Žiberna

 

 

 

 

 

10 Messierjev plus maraton v Šmartnem na Pohorju

10. MESSIERJEV PLUS MARATON V ŠMARTNEM NA POHORJU

 

V soboto 21. in nedeljo 22. oktobra 2017 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 10.Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga.

10. Messierjev plus maraton se bo odvijal bo na osnovni šoli Šmartno na Pohorju in na travniku v neposredni bližini šole. Če boste prispeli iz Slovenske Bistrice, se šola nahaja na koncu naselja na desni strani. Ob šoli so na voljo tudi parkirišča.

Vabimo vas, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 10. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja. 10. Messierjev plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor.

 

Program 10. Messierjevega plus maratona

Preberite več: 10 Messierjev plus maraton v Šmartnem na Pohorju

Opazovanje Perzeidov

 

Spoštovani

V Astronomskem društvu Orion bomo kot vsako leto tudi letos v primeru jasnega vremena organizirali društveno opazovanje meteorskega roja Perzeidov in sicer v noči s sobote 12. avgusta na nedeljo 13. avgusta 2017. Opazovanje bomo izvedli – kot že nekaj krat v zadnjih letih – na Šmartnem na Pohorju. Travnik, na katerem bomo opazovali se nahaja nekaj 100 m zahodno od šole, južno od ceste. Gre za travnik, na katerem sicer potekajo Messierjevi plus maratoni. Udeležence vljudno prosim, da avtomobile parkirajo na bankini ob cesti in ne na travniku. Lastnik travnika, ki nam je tudi letos prijazno dovolil, da gostujemo pri njem, je drugi odkos sicer že opravil, pa vendar bi želel, da v času pomanjkanja krme na travniku naredimo čim manj škode. Predlagam, da z opazovanjem pričnemo okoli 21. ure. Na ta dan se noč sicer prične okoli 22:14, vendar bo Luna, ki bo osvetljena 76 % vzšla že ob 22:46. Opazovalno okno brez Lune bo letos sicer izjemno kratko, vendar upajmo, da bomo kljub moteči Luni letos videli vsaj najsvetlejše utrinke. Astronomski mrak se v nedeljo zjutraj začne ob 3:49.

Vremenska napoved za sobotni večer je še v veliki meri negotova in utegne se zgoditi, da se bo po sobotnem prehodu fronte na Pohorju zjasnilo (pre)pozno, zato bomo dokončno informacijo/potrditev o opazovanju sporočili tekom sobotnega dne na društveno mail listo. Ker se bo v soboto ohladilo priporočam, da s seboj vzamete raje kak kos oblačila preveč kot premalo, armafleks in morda spalno vrečo, vrtljivo zvezdno karto, z rdečim filtrom zastrto luč in seveda veliko dobre volje…..

Se vidimo in prijazen pozdrav,

Igor Žiberna

Preberite več: Opazovanje Perzeidov

Vtisi iz opazovanja Perzeidov na Šmartnem

V noči iz 12. na 13. avgust 2017 smo na Šmartnem na Pohorju organizirali opazovanje Perzeidov. Kljub temu da so nam nagajali oblaki, smo v dobri družbi videli veliko lepih utrinkov, skozi teleskope pa smo opazovali še objekte globokega neba in planet Saturn. V nebo so bili usmerjeni tudi številni fotoaparati, vendar se najsvetlejši Perzeidi niso pustili fotografirati. 

Video celotnega dogajanja je pripravil Igor Žiberna.

 Posnetki najsvetlejših Perzeidov se nahajajo v galeriji.

Preberite več: Vtisi iz opazovanja Perzeidov na Šmartnem

Delni Lunin mrk 7. avgusta 2017

V ponedeljek 7. avgusta 2017 bomo lahko pri nas opazovali delni Lunin mrk, ki bo marsičem precej nenavaden. Ob tem pojavu bodo poravnani Sonce, Zemlja in Luna in se bo slednja delno nahajala v Zemljini senci. Del Lune, ki se bo znašel v Zemljini senci bo opečnato obarvan. Zakaj bo avgustovski mrk nenavaden? Lunin mrk se bo začel že ob 19:22 po srednjeevropskem poletnem času (SEPČ), ko bo Luna še pod matematičnim obzorjem. Luna bo pri nas vzšla okoli 20:10 po SEPČ (podatek velja za Maribor, v ostalih delih Slovenije bo razlika znašala nekaj minut), torej že v fazi delnega Luninega mrka. Magnituda avgustovskega Luninega mrka bo 25,1 %, kar pomeni, da se bo v Zemljini senci znašla četrtina Luninega premera. To se bo zgodilo ob 20:20 po SEPČ, ko bo Luna le 1° nad matematičnim obzorjem. Luna bo zapustila Zemljino senco ob 21:19, takrat bo Luna dobrih 9° nad matematičnim obzorjem. Vse faze mrka, vidne pri nas se bodo torej dogajale nizko nad obzorjem, kar bo opazovanje precej otežilo. Druga posebnost mrka bo ta, da ga bomo opazovali v času zaida Sonca. Slednje bo v Mariboru zašlo za matematično obzorje ob 20:20 po SEPČ (zaradi hribovja na severozahodu v resnici že nekoliko prej), torej bomo vse pri nas vidne faze opazovali v času meščanskega mraka. Ta je definiran kot mrak, ki se pojavlja, ko je Sonce že zašlo, a ne za več kot 6° pod matematično obzorje in ko je na prostem še dovolj svetlo, da lahko beremo običajno velik tisk. Tudi to dejstvo bo otežilo opazovanje, kljub vsemu pa bo zanimivo spremljati vzid Lune, ko bo ta že delno v Zemljini senci. Tistim, ki bodo opazovali ta pojav samostojno predlagam, da za opazovališče izberejo lokacijo, ki med vzhodnim in jugovzhodnim delom neba na obzorju nima ovir. Azimut Luninega vzhodišča bo ta dan namreč 114°.

Lunini in Sončevi mrki nastopajo v parih z medsebojno časovno razliko okoli 14 dni. Tako bodo 21. avgusta na območju ZDA lahko opazovali Sončev mrk. Sončeva senca bo preko ZDA potovala od severozahoda proti jugovzhodu, zato je zanimanje za popolni Sončev mrk v Severni Ameriki že nekaj let izjemno veliko. V javnosti vlada pravzaprav že mala histerija, kar so mnogi izkoristili na nešteto zanimivih načinov. Že nekaj let so v obtoku avtokarte ZDA z vrisano potjo poteka popolne faze Sončevega mrka, če naj omenim le droben primer. Kot delnega bodo ta dan lahko Sončev mrk opazovali tudi v zahodni Evropi, vendar bo Sonce takrat že nižje nad zahodnim obzorjem.

Astronomsko društvo Orion bo v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete v Mariboru v primeru jasnega vremena na platoju pred fakulteto (Koroška cesta 160) 7. avgusta 2017 organiziralo javno opazovanje delnega Luninega mrka. Javno opazovanje se bo začelo ob 20. uri in nadaljevalo do konca mrka, v nadaljevanju pa si bomo lahko ogledali še planet Saturn, ki trenutno kraljuje na poletnem nebu. Opazovanje bo seveda brezplačno, spremljano s strokovnimi komentarji in primerno za najširši krog javnosti. 

 

Igor Žiberna

Astronomsko društvo Orion

Preberite več: Delni Lunin mrk 7. avgusta 2017