Vabilo na javno opazovanje Sončevega mrka

Spoštovani

Astronomsko društvo Orion iz Maribora in Zrela univerza Filozofske fakultete Univerze v Mariboru bosta v okviru projekta Pomlad na Zreli univerzi FF na platoju pred Filozofsko fakulteto, Koroška cesta 160 v Mariboru 20. marca 2015 organizirala javno opazovanje delnega Sončevega mrka.

Delni Sončev mrk, kakršnega bomo lahko opazovali na javnem opazovanju. Foto: Danilo Žmegač.

Prireditev se bo začela ob 8. uri, ko bo v predavalnici 0.1/FF (prva predavalnica desno od vhoda v stavbo) dr. Igor Žiberna predaval o Sončevih in Luninih mrkih. V predavanju bomo pojasnili, zakaj prihaja do mrkov in predstavili vrste Sončevih in Luninih mrkov. Razložili bomo, zakaj Sončev mrk ne nastopi ob vsakem mlaju in zakaj Lunin mrk ne nastopi ob vsaki polni Luni. Predstavili bomo tudi značilnosti marčevskega Sončevega mrka. Po predavanju bomo na platoju pred Filozofsko fakulteto organizirali javno opazovanje delnega Sončevega mrka. Mrk bo mogoče opazovati skozi različne teleskope. Posebnost bo opazovanje skozi H alfa teleskop, ki nam bo - z nekaj sreče - omogočil tudi opazovanje protuberanc (velikih izbruhov Sončeve plazme) na površju Sonca. Zainteresirani lastniki Canonovih in Nikonovih DSLR fotoaparatov bodo lahko mrk fotografirali skozi teleskope Astronomskega društva Orion. V primeru oblačnega vremena bomo poskusili v predavalnici 0.1 prenašati posnetek mrka preko spleta z lokacije z jasnim vremenom.

Prijazno vabljeni

Predsednik Astronomskega društva Orion