Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Javno opazovanje navideznega prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev

V ponedeljek 9. maja 2016 bomo pri nas lahko opazovali zanimiv astronomski pojav: prehod Merkurja čez Sončevo ploskev. Gre za pojav, ki je podoben Sončevemu mrku.

Razlika je v tem, da se bo med Zemljo in Soncem znašel Merkur in seveda v tem, da ta »mrk« ne bo tako izrazit kot pri običajnih Sončevih mrkih. Merkur je namreč zelo mali planet.  Njegov premer znaša okoli 4880 km, kar ga uvršča med najmanjše planete našega Osončja. V času prehoda bo Merkur od Sonca oddaljen 68 milijonov km, od Zemlje pa 83 milijonov km, zato bo viden kot drobna črna pika, ki bo drsela čez Sončevo ploskev. Prehod Merkurja se bo 9. maja 2016 začel ob 13:12 po srednjeevropskem poletnem času, ko se bo Merkurjeva ploskev navidezno prvič dotaknila Sončeve. T.i. drugi stik, ko se bo Merkur s celotno ploskvijo znašel znotraj Sončeve, se bo zgodil 3 minute in 12 sekund kasneje. Sredina prehoda bo nastopila ob 16:58. Konca prehoda, ki se bo zgodil ob 20:42 iz naših krajev žal ne bomo mogli opazovati, saj bo Sonce prej zašlo za matematični horizont (v Mariboru ob 20:17). Celoten prehod bo torej trajal dobrih sedem ur in pol.

 

Astronomsko društvo Orion bo v sodelovanju z Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete in Zrelo univerzo FF v primeru jasnega vremena organiziral javno opazovanje prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev. Vse se bo začelo s predavanjem Igorja Žiberne o Soncu, Merkurju in prehodu Merkurja čez Sončevo ploskev (predavanje bo ob 11. uri v Amfiteatru na Filozofski fakulteti, Koroška cesta 160 v Mariboru), nato pa se bomo preselili na zahodni del ploščadi pred fakulteto, kjer bomo skozi različne teleskope opazovali sam prehod, kar bo dopolnjeno s strokovno razlago. Predavanje in opazovanje bo seveda brezplačno in primerno za najširši krog.