Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Vtisi iz 9. Messierjevega plus maratona

AD Orion je v sodelovanju z ZOTKS-Regionalnim centrom Maribor 29. in 30. oktobra 2016 organiziralo že 9. Messierjev plus maraton. Kot vsako leto smo tudi tokrat popoldanski del namenili predavanjem, tekmovalni del, ki je sledil večerji, pa se je začel okoli 19. ure.

Tokrat so pogum za iskanje objektov zbrali trije: David Grgič, Mitja Govedič in Danilo Majhenič. Vreme nam je bilo letos naklonjeno, res pa je, da so občasno srednji in visoki oblaki »začinili« iskanje predvsem šibkejših objektov. Glede na dejstvo, da je tekmovanje potekalo ob koncu oktobra, so poseben izziv predstavljali večerni objekti, predvsem kroglaste kopice v Strelcu, kot so M 70 in M 54, zaradi oblakov pa je bila neulovljiva tudi kopica M 107 v Kačenoscu.  Glavni sodnik, sicer pa zmagovalec zadnjega M+M, Gorazd Bizjan je suvereno opravil svoje delo.

Čeprav osebno vedno bolj sledim načelu, da je pomembneje sodelovati kot tekmovati je prav, da objavimo tudi rezultate: Največ objektov – 106 – je našel David Grgič. Mitja Govedič je končal pri številki 80, Danilo Majhenič, ki sprva sploh ni nameraval sodelovati na tekmovanju pa pri številki 10. Zahvaljujemo se vsem udeležencem prijetnega druženja, iskalcem objektov globokega neba pa iskrene čestitke. Zahvaljujemo se tudi Borisu Saksidi, ki je netekmovalcem skozi svoj teleskop pokazal številne zanimivosti na jesenskem nočnem nebu. Prav tako se iskreno zahvaljujemo OŠ Šmartno na Pohorju, ki vsa ta leta prijazno omogočajo, da tovrtsne priredtve organiziramo pri njih.

Igor Žiberna

 

Zvezdne sledi in dogajanje na travniku. Foto: Mitja Govedič