Vtisi iz 9. Messierjevega plus maratona

AD Orion je v sodelovanju z ZOTKS-Regionalnim centrom Maribor 29. in 30. oktobra 2016 organiziralo že 9. Messierjev plus maraton. Kot vsako leto smo tudi tokrat popoldanski del namenili predavanjem, tekmovalni del, ki je sledil večerji, pa se je začel okoli 19. ure.

Tokrat so pogum za iskanje objektov zbrali trije: David Grgič, Mitja Govedič in Danilo Majhenič. Vreme nam je bilo letos naklonjeno, res pa je, da so občasno srednji in visoki oblaki »začinili« iskanje predvsem šibkejših objektov. Glede na dejstvo, da je tekmovanje potekalo ob koncu oktobra, so poseben izziv predstavljali večerni objekti, predvsem kroglaste kopice v Strelcu, kot so M 70 in M 54, zaradi oblakov pa je bila neulovljiva tudi kopica M 107 v Kačenoscu.  Glavni sodnik, sicer pa zmagovalec zadnjega M+M, Gorazd Bizjan je suvereno opravil svoje delo.

Čeprav osebno vedno bolj sledim načelu, da je pomembneje sodelovati kot tekmovati je prav, da objavimo tudi rezultate: Največ objektov – 106 – je našel David Grgič. Mitja Govedič je končal pri številki 80, Danilo Majhenič, ki sprva sploh ni nameraval sodelovati na tekmovanju pa pri številki 10. Zahvaljujemo se vsem udeležencem prijetnega druženja, iskalcem objektov globokega neba pa iskrene čestitke. Zahvaljujemo se tudi Borisu Saksidi, ki je netekmovalcem skozi svoj teleskop pokazal številne zanimivosti na jesenskem nočnem nebu. Prav tako se iskreno zahvaljujemo OŠ Šmartno na Pohorju, ki vsa ta leta prijazno omogočajo, da tovrtsne priredtve organiziramo pri njih.

Zvezdne sledi in dogajanje na travniku. Foto: Mitja Govedič