Lunin mrk, 10. 12. 2011

V soboto 10. 12. 2011 bomo opazovali vzid mrknjene Lune. Člani  Astronomskega društva Orion bomo pripravili javno opazovanje mrka, ki bo  potekalo na zgornjem parkirišču Europarka.

Popolna faza mrka, kot smo jo lahko člani Astronomskega društva Orion opazovali 21. 2. 2008

Luna se bo sence dotaknila ob 13:45 SEČ. Najzanimivejši del mrka se bo začel ob 15:06, ko se bo začela popolna faza. Popolna faza bo trajala 51 minut in se bo končala tri minute pred četrto uro popoldan. Začetek mrka iz naših krajev ne bo viden, saj se bo Luna ob začetku popolne faze nahajala 8 stopinj pod obzorjem. Lunin vzid bo nastopil ob 16:06, ko bo že zapuščala Zemljino senco. Luna bo zapustila senco ob 17:17, ko se bo nahajala dobrih devet stopinj nad obzorjem, kmalu zatem pa bo začela prehajati v polsenco, ki jo bo popolnoma zapustila ob pol sedmih.

Astronomsko drušvo Orion bo organiziralo javno opazovanje mrka, ki bo potekalo na zgornjem parkirišču Europarka. Mrk si bo mogoče ogledati skozi pestro množico teleskopov. Člani se bomo zbrali ob 15:30, ko bomo pričeli pripravljati opremo.

Vabljeni!