Vtisi iz opazovanja Perzeidov

V noči iz 12. na 13. avgust je na Šmartnem na Pohorju potekalo opazovanje nočnega. S teleskopi smo si ogledali planete Saturn, Uran in Neptun in pritlikavi planet Pluton. Seveda se nismo ustavili le pri našem Osončju, temveč smo opazovali tudi številne objekte globokega neba. Med slednjimi so si ogledali tudi zelo oddaljen kvazar Q1634+706 v ozvezdju Zmaja, ki je eden najoddaljenejših in najstarejših objektov, ki jih lahko vidimo v amaterskih teleskopih. Seveda so na nebu kraljevali Perzeidi, s številnimi svetlimi meteorji.

Na opazovanju sta se nam pridružili tudi dve novinarski ekipi iz RTV  in Planet TV (od 19. minute dalje). O opazovanju sta poročala tudi časopisa Večer  in Dnevnik.

Fotografije Perzeidov

Med opazovanjem smo imeli pripravljene tudi fotoaparate, ki so celo noč fotografirali nebo. Nekaj najsvetlejših je Igor Žiberna ujel s ''fisheye'' objektivom.

IMG 0186 mala

IMG 9831 mala