Jutranji ples planetov

Pozdravljeni

Jutri zjutraj se nam na vzhodnem nebu v primeru jasnega vremena obeta zanimiv dogodek-konjunkcija kar treh planetov: Jupitra, Venere in Marsa. Vsi trije planeti so seveda vidni s prostimi očmi, še lepše pa bodo vidni v navadnem daljnogledu. Venero boste prepoznali kot najsvetlejše telo, Jupiter bo najvišji planet, Mars, ki ima izmed vseh treh planetov najšibkejši sij pa najnižji.

Ples planetov pa se bo še nadaljeval: že 3. novembra zjutraj bosta v konjunkciji Mars in Venera, saj bosta navidezno narazen le 0,75° ! 8. novembra se bo obema telesoma pridružila še Luna, ki bo vidna kot ozek srp, saj bo takrat le štiri dni pred mlajem. Vsa tri telesa bodo navidezno narazen za okoli 3°.

Konjunkcije je najbolje opazovati med 4. in 5. uro, če pa niste ravno jutranji tipi, pa lahko tudi kasneje, vendar bo zaradi svetlega neba pred vzidom Sonca bolje uporabiti »doping« v obliki daljnogleda. Upajmo na jasno vreme. Vsekakor teh dogodkov ne kaže zamuditi.

Prijazen pozdrav,