Nova društvena mailing lista

Se želite udeležiti društvenega opazovanja in bi radi prejemali novice društva? Včlanite se na mailing listo AD Orion!

Obiščite nas tudi na Facebooku!

Nebo nad Mariborom

current night sky over Maribor

Sonce

Sončne pege
Slika se osvežuje enkrat dnevno.

Sonce v H-alfa

Sone v H alfa

Slika je posneta na observatoriju Kanzelhöhe v Avstriji in se osvežuje nekajkrat dnevno. Klikni na sliko za večjo sliko.

Več o Soncu v H alfa

Več živih slik

Še več živih slik

FaceBook

Jutranji ples planetov

Pozdravljeni

Jutri zjutraj se nam na vzhodnem nebu v primeru jasnega vremena obeta zanimiv dogodek-konjunkcija kar treh planetov: Jupitra, Venere in Marsa. Vsi trije planeti so seveda vidni s prostimi očmi, še lepše pa bodo vidni v navadnem daljnogledu. Venero boste prepoznali kot najsvetlejše telo, Jupiter bo najvišji planet, Mars, ki ima izmed vseh treh planetov najšibkejši sij pa najnižji.

 

 

Ples planetov pa se bo še nadaljeval: že 3. novembra zjutraj bosta v konjunkciji Mars in Venera, saj bosta navidezno narazen le 0,75° ! 8. novembra se bo obema telesoma pridružila še Luna, ki bo vidna kot ozek srp, saj bo takrat le štiri dni pred mlajem. Vsa tri telesa bodo navidezno narazen za okoli 3°.

Konjunkcije je najbolje opazovati med 4. in 5. uro, če pa niste ravno jutranji tipi, pa lahko tudi kasneje, vendar bo zaradi svetlega neba pred vzidom Sonca bolje uporabiti »doping« v obliki daljnogleda. Upajmo na jasno vreme. Vsekakor teh dogodkov ne kaže zamuditi.

Prijazen pozdrav,

Igor Žiberna