Mimolet asteroida 2015 TB145

V soboto, 31. 10., sem nam obeta mimolet asteroida 2015 TB145. Gre za manjši asteroid, ki se bo Zemlji približal na vsega 480 000 km, kar je nekoliko več kot je oddaljena Luna.

Asteroid bo viden cel dan, najbljižje pa bo okrog 18.00 SEČ (17.00 UT), ko bo se bo nahajal v ozvezdju Velikega medveda in bo dosegel 10. magnitudo, kar pomeni, da bo viden v manjšem teleskopu, in se bo po nebu gibal z navidezno hitrostjo 14,7 °/uro, kar je enako 880''/min. Asteroid bomo najlažje opazovali okrog 19.00 SEČ, ko se bo nahajal pod asterizmom Velikega voza, zelo blizu svetle zvezde Gama Velikega medveda.

Karta poti asteroida 2015 TB145 med zvezdami. Ure na karti so v univerzalnem času, za tem vrednostim prištejemo eno uro, da dobimo srednjeevropski čas. Vir: Sky and Telescope.

Dodatno branje:

Observatorij Remanzacco