Januarske konjunkcije

konjunkcijam v jutranjem času kar noče biti konca (na srečo, bi dodal). Zvezdna karta (jpg,pdf) prikazuje del jugovzhodnega neba 7. januarja 2016 v času konjunkcije (»bližnjega« srečanja) Venere, Lune (ta bo kot zelo ozek srp vidna levo od Venere) in Saturna.

Položaj je prikazan ob 6. uri zjutraj, torej že v jutranjem mraku. Krogec predstavlja približno vidno polje običajnega daljnogleda 10x50. Vsa omenjena tri telesa bodo torej v vidnem zornem polju daljnogleda. Jugozahodno (spodaj desno) se bo nahajala še najsvetlejša zvezda v Škorpijonu (alfa Škorpijona ali Antares). Za opazovanje bo potrebno imeti odprt jugovzhodni del horizonta, saj bo Saturn (najnižji od teh treh teles) nad horizontom le 7°, Venera in Luna pa ne bosta dosti višje. Predlagam, da poskusite vse tudi fotografirati.

20. januarja 2016 zjutraj (okoli 3. ure) bosta manj kot ločno stopinjo narazen Luna in Aldebaran (alfa Bika). V resnici bo prišlo tudi do okultacije (pojava, pri katerem Luna (ali kak drug planet ali bližnji objekt v vesolju), zakrije (mrkne) kako zvezdo), saj bo Luna zakrila Aldebaran, a na našo veliko žalost se bo to dogajalo med 4. in 5. uro zjutraj, ko bosta tako Luna kot Aldebaran že pod obzorjem. Pa drugič…. V naslednjih mesecih bo sicer še nekaj okultacij Lune in sorazmerno svetlih zvezd, a o tem v katerem od naslednjih mailov.

Upajmo, da bo vsaj v četrtek zjutraj jasno vreme.

Prijazen pozdrav,