Svetel komet C/2014 Q2 Lovejoy

Ob koncu letošnjega leta in v naslednjem bomo lahko na nebu opazovali zelo svetel komet C/2014 Q2 Lovejoy, ki ga je 14. avgusta 2014 odkril znani astronom Terry Lovejoy. Komet je trenutno 5 mag in je viden s prostimi očmi, še lepše pa je viden v vsakem daljnogledu ali teleskopu.

c2014q4lovejoy-sigmaclipping2

V zadnjih dneh letošnjega leta se bo komet nahajal dokaj nizko nad obzorjem, v ozvezdju Zajca. V noči iz 28. na 29. december bo komet letel navidezno zelo blizu kroglaste kopice M79. V prvih dneh novega leta bo komet potoval vedno višje na nebu, skozi ozvezdji Eridana in Bika, vendar pa bo takrat opazovanja motila svetla Luna.

Najvišji sij, okrog 4,5 mag bo komet dosegel v drugi polovici januarja, ko se bo nahajal v ozvezdju Ovna, nato pa bo pot nadaljeval skozi Trikotnik in Andromedo, kjer se bo nahajal v zadnjih dneh januarja in v začetku februarja. V binokularjih ga bomo lahko opazovali vse do začetka aprila, ko bo dosegel predvidoma 9. magnitudo.

lightcurve 20141228-153857

Po napovedih bo komet s prostimi očmi viden celoten januar, ko se nahajal višje na nebu, vendar bo viden le kot šibka ''zvezdica''. Daljnogled pokaže veliko komo z jedrom, značilen rep v obliki črke V pa je viden le v večjih daljnogledih in teleskopih, kjer nekateri opazovalci opazijo tudi zeleno modro barvo, ki je značilna za komete.

Komet C2014 Q2 Lovejoy 26122014

Komet C2014 Q2 Lovejoy in M 79 v Zajcu z oznakami