Vabilo na sestanek Astronomskega društva Orion

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v sredo 20. marca 2024 ob 18. uri v videokonferenčnem sistemu Jitsi. Navodila za njegovo uporabo in za sodelovanje na sestanku so navedena spodaj.

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Vulkansko delovanje v našem Osončju (predavanje)

Vulkansko delovanje v Osončju se z različno intenzivnostjo pojavlja na nekaterih planetih in lunah. Najbolj je raziskano na Zemlji, medtem ko je mehanizem vulkanizma na drugih planetih nekoliko drugačen, predvsem pa odvisen od procesov in zgradbe lave v notranjosti teh teles, na nekaterih lunah pa je lahko generirano tudi z močnimi plinskimi silami velikih matičnih planetov. Pestrost vulkanskega delovanja v Osončju je velika, posledica tega pa je velika diverziteta manifestiranja vulkanskih procesov in nastajanje zanimivih vulkanskih oblik. V predavanju bomo spoznali osnovne vzroke za vulkansko delovanje na Zemlji ter procese in oblike ki pri tem nastanejo. Oboroženi z izkušnjo z našega planeta bomo spoznali še vulkanizem na Luni, Marsu, Veneri in na Jupitrovi luni Io. Dotaknili se bomo tudi kriovulkanizma na Saturnovi luni Enkelad.

2. Razno

Sestanek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Jitsi v sobi adorion od 17.55 dalje. Dostop je mogoč v spletnem brskalniku (priporočamo Chrome) na spletnem naslovu https://meet.jit.si/ ali preko aplikacije za mobilne naprave. Predavanje se ne bo snemalo.

  • Dostop iz spletnega brskalnika (priporočamo Chrome)

V brskalnik vpišemo spletni naslov https://meet.jit.si/adorion . Če vas brskalnik vpraša za dovoljenje za uporabo kamere ali mikrofona, kliknemo Dovoli (Allow). Zaradi lažje prepoznavnosti pišemo s svoje ime in priimek. Prijavimo se s klikom na Join meeting.

  • Dostop iz aplikacije za mobilne naprave

Na mobilno napravo namestimo  aplikacijo Jitsi Meet (Apple Store: https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905, Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet). Aplikacijo odpremo in v meniju poiščemo zavihek Nastavitve, kjer vpišemo svoje ime in priimek. vpišemo ime sobe adorion in tapnemo Pridruži se. Če nas naprava vpraša za dovoljenje za uporabo mikrofona in kamere, ji dovolimo.

Prosimo, da upoštevate naslednje:

– prijava v sobo adorion bo možna od 17.55 ure dalje,

– vpišete se z izklopljenim mikrofonom in kamero,

– čas za diskusijo bo po končanem predavanju.

Prijazno vabljeni!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.