Nekaj astronomskih opazovalnih izzivov v februarju in marcu 2024

1. Opazovanje konjunkcije Lune in razsute zvezdne kopice M 45 (Plejade) v ozvezdju Bika v petek 16. februarja 2024

Danes zvečer (16. februar 2024) bo prišlo do zanimive konjunkcije (bližnjega navideznega srečanja) Lune in razsute zvezdne kopice M 45 (Plejade) v ozvezdju Bika. Oba objekta bosta najbližje okoli 22. ure po SEČ, ko bo Luna okoli 0,6 ° južno od Plejad. Luna bo danes v fazi prvega krajca in torej že dokaj svetla. Dogodek bo izziv ne le za opazovalce s prostimi očmi, z daljnogledom ali s teleskopom, pač pa bo tudi astrofotografski izziv. V primeru jasnega vremena si vsekakor kaže vzeti vsaj nekaj minut za opazovanje.

2. Konjunkcija Venere in Marsa v četrtek 22. februarja 2024

V četrtek 22. februarja 2024 bomo v jutranjem času lahko opazovali konjunkcijo Venere in Marsa, ki bosta le okoli 0,6° narazen. Mars se bo nahajal malce pod Venero. Opazovanje bo oteževala majhen višinski kot obeh teles v jutranjem mraku, zato bo za opazovanje koristno izbrati lokacijo s čim manj ovirami na jugovzhodnem delu neba. Venera bo tega jutra vzšla ob 5:49 po SEČ, Mars ob 5:53 po SEČ, Sonce pa ob 6:50 po SEČ. Magnituda Venere bo okoli -3,94, Marsa pa 1,29. Konjunkcijo bo torej mogoče opazovati v navtičnem in na prehodu iz navtičnega v meščanski mrak, kasneje (tekom dneva) pa bo to tudi s teleskopi izjemno težko, predvsem zaradi sorazmerno majhne magnitude Marsa, medtem ko je ob pomoči optičnih naprav Venera vidna tudi podnevi. V to smo se brez težav prepričali ob okultaciji Venere novembra 2023.

3. Komet 12/P Pons-Brooks v februarju in marcu 2024

Gre za periodični komet z obhodno dobo okoli 71 let. Trenutno se komet nahaja v ozvezdju Kuščarica, v naslednjem tednu pa bo prešel v ozvezdje Andromede, kjer se bo nahajal vse do sredine marca. Njegov trenutni sij je po podatkih COBS okoli 7 magnitude in narašča. Komet je najbolje opazovati v večernem času na severozahodnem delu neba, priporočam pa, da izbirate lokacije, ki v tej smeri nimajo izrazitejših svetlobnih kupol. Sam sem pred približno desetimi dnevi komet opazoval z domačega balkona v Mariboru in sicer z newtonovim reflektorjem s premerom zrcala 200 mm in z goriščno razdaljo 800 mm. Omenim naj, da so bili opazovalni pogoji neugodni (v smeri opazovanja se nahaja svetlobna kupola nad središčem mesta, za nameček pa so trije sosedje v večernem času na svojih dvoriščih imeli prižgane reflektorje, ki so bili nezastrti, pa še srednje visoki oblaki so občasno naredili sliko bolj »mlečno«)). Pri poskusu opazovanja z 25 mm okularjem nisem bil uspešen, ko sem šel z okularjem v drugo skrajnost in poskusil s 5 mm okularjem, pa pri opazovanju ni bilo težav. Menim, da bi bilo komet ta hip na kolikor toliko temni lokaciji mogoče videti z binokularjem ali manjšim teleskopom, res pa je, da bo v tem in prihodnjem tednu opazovalne pogoje slabšala vedno svetlejša Luna.

Za lažje iskanje in opazovanje kometa 12/P Pons-Brooks dodajam dve karti poti kometa do sredine marca 2024. Krog na drugi karti predstavlja približno zorno polje 50 mm iskala na teleskopu ali daljnogleda 10×50.

Obilo užitka pri opazovanju z željami za jasno vreme!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.