S svetlimi kometi radodarno leto 2024: uverturo predstavlja komet 12P/Pons-Brooks

Zaenkrat kaže, da bo leto 2024 sorazmerno radodarno s svetlimi kometi. Trenutno je na nebu lepo viden komet 12P/Pons-Brooks, konec septembra in v začetku oktobra pa bi po napovedih moral višek sija doseči komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

Opazovanje kometa 12P/Pons-Brooks ima že dolgo zgodovino. Iz arhivskih virov je mogoče razbrati, da so komet opisovali že kitajski astronomi v 14. stoletju in italijanski astronomi v 15. stoletju, čeprav nihče od njih še ni poznal pravo naravo opazovanega telesa. Odkritje in potrditev, da gre za komet danes pripisujemo francozom in angležem: Jean-Louisu Ponsu, ki je komet opazoval leta 1812 in angleško-ameriškemu astronomu Williamu Robertu Brooksu, ki je komet opazoval ob naslednjem mimoletu leta 1883. Komet 12P/Pons-Brooks ima po oceni premer dobrih 30 km in obhodno dobo okoli Sonca 71 let. Naša generacija ima priložnost komet opazovati prav v tem času, saj se bo njegov sij večal vse do druge polovice aprila. 21. aprila 2024 se bo komet nahajal v prisončju, nato pa se bo približeval Zemlji in točko prizemlja dosegel 2. junija 2024, ko bo od nas oddaljen 1,5 astronomske enote Astronomska enota je enota za merjenje razdalj v vesolju. Ena astronomska enota je enaka povprečni razdalji med Zemljo in Soncem in znaša 150 milijonov km. Žal bo komet v prizemlju viden na nebu podnevi. V naslednjih tednih pa se-če bo z jasnim nebom sodelovalo še vreme-obetajo dobri pogoji za opazovanje. Komet je trenutno v ozvezdju Rib, 27. marca bo oplazil ozvezdje Trikotnika, nato pa se do začetka druge polovice aprila gibal v ozvezdju Ovna. Vsa našteta ozvezdja so vidna na večernem nebu in sicer na zahodni do severozahodni strani neba. 25. marca bo Luna dosegla fazo ščipa, zato bo na nebu bolj moteča, a že nekaj dni po polni Luni se bo časovno okno med zaidom kometa in vzidom Lune začelo širiti. Res pa je, da komet vsak dan zaide tri minute prej, Sonce pa vedno kasneje, zato se v kasnejše ure pomika tudi konec astronomskega mraka in začetek prave noči.  Pa vendar: sij kometa narašča (trenutno je njegov sij med 5. in 6. magnitudo), zato bo viden tudi že v temnejših fazah večernega mraka. Avtor tega zapisa ga je skozi navaden lovski daljnogled brez težav opazoval ob prvem Luninem krajcu in skozi tanke pramenaste oblake v svetlobno precej onesnaženem Mariboru. Ob jasnem vremenu in v pogojih z manj svetlobnega onesnaženja pri opazovanju ne bi smelo biti težav. Na spletu se že pojavljajo poročila, da so posamezniki komet opazovali s prostimi očmi.

Da bo iskanje in opazovanje kometa 12P/Pons-Brooks potekalo lažje, smo pripravili tudi zvezdno karto z vrisano potjo kometa. Križec na poti kometa predstavlja lego kometa ob začetku zapisanega dneva. Krog na karti predstavlja vidno polje običajnega lovskega daljnogleda 10×50 (10 kratna povečava ob premeru objektiva 50 mm). Pri iskanju kometa na nebu si manj izkušeni lahko pomagajo z razsuto zvezdno kopico Plejade v ozvezdju Bika ali pa z Jupitrom, ki je najsvetlejše telo na večernem zahodnem delu neba. V pomoč nam lahko služita tudi značilna oblika ozvezdja Trikotnik, katerega vrh je usmerjen proti obzorju ali najsvetlejši del ozvezdja Oven, ki ga sestavljajo tri zvezde in ki spominjajo na hokejsko palico.

Pri izbiri opazovalne lokacije svetujem dvoje: izberimo opazovalno mesto, ki nima naravnih ali umetnih ovir na zahodnem do severozahodnem delu neba, saj bomo na ta način komet lahko opazovali do njegovega zaida za matematično obzorje. Pazimo tudi na to, da v tej smeri nad obzorjem nimamo večjih virov svetlobnega onesnaženja, saj bo tako kontrast med kometom in ozadjem večji, komet pa lažje prepoznaven. Izziv je lahko tudi fotografiranje kometa z običajnim pametnim telefonom, pri čemer priporočam, da telefon po možnosti pritrdite na stativ ali ga kako drugače pričvrstite. Poskusimo najprej z večjim zornim kotom, ki ga kasneje po potrebi zmanjšamo, če želimo doseči več podrobnosti. Bistveno lažje bo fotografirati komet z digitalnim fotoaparatom s stativa in več možnostmi za nastavitve in izbiro povečave.

Veliko užitka pri opazovanju!

Igor Žiberna

Preglednica 1: Podatki o času zaida Sonca, trajanju meščanskega, navtičnega in astronomskega mraka in času zaida kometa 12P/Pons-Brooks (vse v SEČ)

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.