Vabilo na opazovanje meteorskega roja Perzeidi

V Astronomskem društvu Orion bomo v primeru jasnega vremena v noči s ponedeljka 12.8.2024 na torek 13.8.2024 že tradicionalno organizirali opazovanje meteorskega roja Perzeidi. Društveno opazovanje bomo izvedli na Šmartnem na Pohorju in sicer na travniku, ki se nahaja okoli 300 m zahodno od osnovne šole Šmartno na Pohorju na južni strani ceste. Gre za travnik takoj za z električnim pastirjem ograjenim travnikom. Vljudno prosimo, da parkirate izključno na bankini ceste. Z opazovanjem bomo začeli v ponedeljek 12.8.2024 ob 22. uri. Letošnje opazovanje bo potekalo v času okoli prvega Luninega krajca. Luna bo zato vidna v večernem času, a bo tega večera zašla za matematično obzorje že okoli 23. ure, zato večji del noči ne bo moteča za opazovanje ostalih zanimivosti na nočnem nebu. Poleg Lune bodo v  času noči vidni planeti Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Ker v času poletja vidimo središče naše Galaksije, okoli katerega je vidnih veliko objektov globokega, bo opazovanje še toliko bolj zanimivo. Na našem opazovalnem jedilniku bodo dvojne zvezde, difuzne meglice, planetarne meglice, zvezdne kopice in galaksije. V drugi polovici noči bomo imeli priložnost opazovati še eno zanimivost: Mars in Jupiter bosta na nebu navidezno zelo blizu skupaj, oddaljena manj kot eno ločno stopinjo, tako da bosta vidna v istem zornem polju okularja, kar se ne zgodi prav pogosto.

V nadaljevanju navajamo nekaj dogodkov v opazovalni noči z 12. na 13. avgust 2024, da bo načrtovanje opazovanja lažje. Vsi časi so v srednjeevropskem poletnem času (SEPČ).

Zaid Sonca20:11
Začetek noči22:13
Zaid Lune23:01
Vzid Saturna21:15
Vzid Neptuna21:33
Vzid Urana23:35
Vzid Marsa0:41
Vzid Jupitra0:46
Konec noči3:51
Vzid Sonca5:53

Zemlja se bo v sredini meteoroidnega vlakna, ki nastaja za kometom 109P / Swift-Tuttle znašla 12. avgusta 2024 okoli 16. ure po SEPČ, zato bo – v primeru jasnega vremena – najugodnejša za opazovanje meteorskega roja Perzeidov noč z 12. na 13. avgust 2024, ko bi na zelo temni lokaciji v zenitu lahko videli tudi do 100 utrinkov na uro. Res pa je, da so Perzeidi vidni tudi nekaj tednov pred tem in za tem, le pogostost utrinkov je bistveno nižja.  Za opazovanje meteorskega roja ni potrebna posebna oprema. Priporočamo, da s seboj prinesete podlago za ležanje (armafleks), morda spalno vrečo ali vsaj topla oblačila, saj utegnejo biti noči na 800 m nadmorske višine, še zlasti če mirujemo, dokaj hladne. Sam vedno svetujem, da raje prinesimo s seboj kak kos oblačila preveč kot premalo, saj bo tako opazovanje bistveno bolj udobno. Priporočljiv je tudi kak osvežilen napitek (seveda brezalkoholen !).

Na kaj bomo pri vizualnem opazovanju meteorjev pozorni? Ko zagledamo utrinek najprej zabeležimo čas pojava meteorja, po možnosti na sekundo natančno. Naslednji pomemben podatek je sij meteorja. Pri tem bodo začetniki imeli nekaj težav, kasneje pa si bodo hitro pridobili občutek zanj. Pri določanju sija si pomagamo s svetlimi zvezdami v okolici. Na poletnem nebu ima na primer najsvetlejša zvezda v ozvezdju Lire – Vega sij 0. magnitude, podobno kot Arktur v Volarju. Deneb v Labodu in Altair v Orlu svetita s sijem 1. magnitude, Severnica s sijem 2. magnitude in tako naprej. Za pomoč so nam lahko tudi planeti: sij Jupitra bo okoli -2. magnitude, Saturna in Marsa pa okoli 1. magnitude. Zanimiv je podatek, kako dolgo sled je meteor pustil na nebu. Podatek izražamo v ločnih stopinjah, pri čemer kot med obzorjem in nadglaviščem znaša 90°. Pri določanju loka sledi si lahko pomagamo s »starimi triki«: če iztegnemo dlan, debelina sredinca ustreza loku 2°, stisnjena pest loku 8°, pri raztegnjeni dlani pa razdalja med vrhom palca in kazalca loku 15° in razdalja med vrhom palca in mezinca loku 22°. S časom bomo tudi brez tovrstnih pripomočkov razvili dober občutek za kote na nebesni sferi. Pomemben podatek, ki ga je vsaj začetniku zelo težko določiti je čas trajanja utrinka. Običajno je ta manjši od sekunde, najpogosteje med 0,1 in 0,6 sekunde. Če je meteor za seboj pustil sled, zabeležimo tudi čas trajanja sledi. Če je meteor razpadel, bil obarvan ali puščal celo zvočne signale, zabeležimo seveda tudi to. Za bolj izkušene opazovalce obstajajo celo obrazci, ki jih lahko snamemo s spletne strani Mednarodne meteorske organizacije. Seveda pa je povsem dovolj, če preprosto uživamo ob opazovanju utrinkov.

V primeru neugodnega razvoja vremena bomo odpoved opazovanja sporočili v ponedeljek tekom dneva na spletni strani Astronomskega društva Orion ( http://orion-drustvo.si/ ).

V upanju na čim večjo udeležbo vas prijazno pozdravljam.

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.