7. Perlahov astronomski mladinski raziskovalni tabor

 zotklogotip orion majhen


7. PERLAHOV ASTRONOMSKI MLADINSKI RAZISKOVALNI TABOR

ŠMARTNO  2015

6. julij – 10. julij 2015 na OŠ Šmartno na Pohorju

Delo na 7. Perlahovem astronomskem taboru bo potekalo v naslednjih skupinah:

  1. skupina: Geografija in astronomija (mentor  Igor Žiberna):

Udeleženci skupine se bodo seznanili z metodami določanja geografske širine kraja in na primeru Šmartnega na Pohorju s pomočjo različnih metod merjenja tudi določili geografsko širino naselja. Udeleženci bodo spoznali metode merjenja časa s pomočjo sončnih ur, spoznali glavne tipe sončnih ur in značilnosti njihovih konstrukcij. S pomočjo Hα filtra in mylar filtra bomo opazovali pojave na površini Sonca in ocenili aktivnost Sonca. V nočnem programu se bodo seznanili z orientacijo na zvezdnem nebu in spoznali poletna ozvezdja. Seznanili se bodo z osnovnimi metodami astrofotografije in sami izdelali fotografije nočnega neba, ozvezdij in svetlejših objektov (galaksij, zvezdnih kopic, difuznih meglic, planetov, Luninega površja). Spoznali bodo razvoj Lune kot Zemljinega naravnega satelita, njeno zgradbo in oblike na površju.

  2. skupina: Osnove astronomskih opazovanj (mentor Mitja Govedič):

Udeleženci skupine bodo spoznali glavne vrste optičnih naprav, ki jih uporabljamo pri astronomskih opazovanjih (daljnogled, refraktorski teleskop, reflektorski teleskop, Schmidt-Cassegrain teleskop), vrste montaž, ki se uporabljajo pri opazovanjih in veščine rokovanja s teleskopom. Seznanili se bodo z metodami iskanja objektov na nebu (star-hopping metoda itd.). Skozi teleskop si bodo ogledali različne astronomske objekte. Seznanili se bodo z zgradbo vesolja in njenim razvojem. Posebno pozornost bodo posvetili planetom našega Osončja in opazovanju le teh.

  3. skupina: Opazovanje planetov in Lune (mentorica Nataša Petelin)

Udeleženci skupine bodo spoznali nastanek in razvoj našega Osončja, značilnosti gibanja planetov in njihovo zgradbo. Skozi teleskop bodo opazovali planete, vidne na nočnem nebu. Poseben poudarek bo namenjen Luni ter pojavom in oblikam na Lunini površini.

4. skupina: Svetlobna onesnaženost na območju jugovzhodnega Pohorja (mentorica Karmen Hozjan):

Udeleženci se bodo seznanili s svetlobnim onesnaženjem kot eno od novejših oblik onesnaževanja okolja. Spoznali bodo vzroke in posledice svetlobnega onesnaženja. S pomočjo Sky Quality Metra bodo opravili meritve svetlobne onesnaženosti na različnih lokacijah jugovzhodnega Pohorja. S pomočjo vsenebnih posnetkov bodo ugotavljali intenzivnost in višine svetlobnih kupol večjih naselij in analizirali primere dobre in slabe prakse nočne razsvetljave na območju Pohorja in okolice.

V času tabora bomo poskušali izvesti planetarni maraton, pri čemer bomo večino planetov našega Osončja opazovali v eni noči.

V času 7. Perlahovega mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora bodo potekala predavanja, ki so namenjena ne le udeležencem tabora, pač pa tudi širši javnosti. Vstop je seveda brezplačen. Predavanja bodo potekali v avli OŠ Šmartno na Pohorju, opazovanja pa na šolskem igrišču.

Javnost je prav tako vabljena, da se nam pridruži na večernih opazovanjih.


Program predavanj:

Ponedeljek 6. julija 2015 ob 20:00

Igor Žiberna: Umetni sateliti in opazovanje le-teh

Od prve izstrelitve umetnega satelita v zemljino orbito oktobra leta 1957 do danes se je število umetnih teles, ki krožijo okoli Zemlje zelo povečalo. Pri današnjih astronomskih opazovanjih tako ni več nič nenavadnega, če ta telesa vidimo nekajkrat v noči s prostimi očmi, ali pa jih opazimo v okularju teleskopa. V predavanju bomo predstavili nekaj osnovnih tipizacij umetnih satelitov glede na njihov namen, vrsto orbite in višino, na kateri letijo. V nadaljevanju bomo spoznali pravila in tehnike, ki jih uporabljamo pri opazovanju umetnih satelitov. Na koncu bomo predstavili nekaj uporabnih aplikacij za računalnike in pametne telefone, s pomočjo katerih lahko za našo lokacijo že vnaprej napovemo, kdaj in kje bodo v dani noči vidni umetni sateliti.

 

Torek, 7. julija 2015 ob 20:00

Mitja Govedič: Vesolje od začetka do konca

Kako je nastalo vesolje? S tem vprašanjem so si belile glavo že prve civilizacije. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla prvi dokaz o tem, da se je vesolje razvilo iz majhnega in izjemno vročega »mehurčka«, ki se je začel širiti in s tem ohlajati. Kaj se je med širjenjem dogajalo s tem mehurčkom? Kaj se bo dogajalo v prihodnje? Ali obstajajo tudi drugi mehurčki? Na ta in še številna druga vprašanja bomo odgovorili v tem predavanju.

 

Sreda 8. julija 2015 ob 20:00

Nataša Petelin: Naše Osončje

Tekom predavanja bomo spoznali novo delitev našega Osončja, osnovne značilnosti gibanja planetov in posamezne planete: njihov nastanek, notranjo zgradbo, atmosfero in posebnosti.

 

Četrtek, 9. julija 2015 ob 20:00

Igor Žiberna: Pluton in misija New Horizons

V predavanju bomo predstavili značilnosti malega planeta Plutona. Gre za telo v našem Osončju, ki je bilo zaradi velike oddaljenosti do danes slabo raziskano, vemo pa, da po svojih značilnostih odstopa od ostalih planetov. Njegova orbita je zelo ekscentrična, saj se Pluton občasno znajde znotraj Neptunove orbite. Ravnina gibanja Plutona okoli Sonca precej odstopa od ravnin ostalih planetov. Po dosedanjih ugotovitvah je Plutonova atmosfera zelo spremenljiva: v prisončju nastane in v odsončju izgine. NASA je leta 2006 proti Plutonu izstrelila misijo New Horizons, katere namen bo proučevati značilnosti Plutona in njegovih petih lun. Sonda bo 14. julija 2015 (torej teden dni po Perlahovem taboru) letela mimo Plutona in najbrž postregla z novimi, morda presenetljivimi podatki o tem malem planetu. V predavanju bomo predstavili tudi cilje misije New Horizons in potek njenih opazovanj ob mimoletu Plutona.

Dnevi red 7. Perlahovega astronomskega tabora:

12:00 Bujenje

12:30 Kosilo

13:00-17:30 Delo po skupinah

17:30-18:30 Proste aktivnosti

18:30 Večerja

19:00-19:30 Poročanje o delu po skupinah

20:00 Večerno predavanje

21:00 Priprave na nočno opazovanje in nočno opazovanje po skupinah

Program dela zadnji dan (petek 10. julija):

10:00 Bujenje

10:30 Zajtrk

11:00-12:00 Priprave na zaključno predstavitev

12:00-13:00 Zaključna predstavitev

13:00 Kosilo in zaključek tabora

Na zaključni predstavitvi bodo udeleženci posameznih skupin predstavili metode dela in svoje rezultate. Vsaka skupina ima za predstavitev na voljo 10-15 minut.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja