Vtisi iz opazovanja Perzeidov

V Astronomskem društvu Orion smo – kot vsako leto – organizirali društveno opazovanje meteorskega roja Perzeidov. Ker je maksimum nastopil v petek med 15. in 17. uro, se je nočni del maksimuma razporedil preko dveh noči: med 11. in 12. avgustom (četrtek-petek) ter 12. in 13. avgustom (petek-sobota). Odločili smo se, da obe noči skušamo izkoristiti za opazovanje. Slednjega je vsaj v prvi polovici noči malce motila Luna, ki je prvo noč zahajala ob 0:31 po SEPČ in bila osvetljena 62%, drugo noč pa zahajala ob 1:09 in bila osvetljena 71%. Srednjeročna napoved je že v začetku preteklega tedna obetala, da bo prva noč jasnejša, druga noč pa pravzaprav precej oblačna, kar se je na koncu tudi potrdilo. V četrtek popoldne se je od severa začelo hitro jasniti, tako da je bilo nad Mariborom že ob 18. uri pretežno jasno, ob 20. uri pa so oblaki nad Šmartnim na Pohorju – kjer smo ponovno gostovali po zaslugi prijaznih domačinov, ki so brez težav dovolili, da smemo postaviti našo opremo po njihovih travnikih – pokrivali okoli desetino neba. Tako je ostalo vse do okoli 2. ure zjutraj, ko so se od zahoda počasi prikradli posamezni cirrusi.

Tudi letos so se nam na opazovanju pridružili mediji: prišli so novinarske ekipe nacionalne televizije, POP TV in časnika Večer. Žal so nas – morda zaradi mraza – zapustili že okoli polnoči, ko se je prava »veselica« z utrinki šele začela. Občutek imam, da smo v prvi noči doživeli dva viška: prvega po polnoči, drugega pa pred jutranjo zoro, ko smo na nebu zabeležili tudi konkreten bolid (fotografija le-tega je objavljena na naši spletni strani), ki je metal senco, sled pa je bila na nebu vidna še dolgo časa. Po moji oceni je šlo za bolid okoli -8. magnitude, čeprav imam pri oceni sija tako svetlih utrinkov večne težave. Frekvenca utrinkov je bila sicer nadpovprečna in je izpolnila pričakovanja. Nekaj najlepših utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Noč je ob opazovanju Lune, planetov in objektov globokega neba prehitro minila, čeprav so se temperature zjutraj spustile na 3°C. Rosa je bila obilna, razmere so bile tipično jesenske.

Žal nam je oblačnost naslednjo noč prekrižala še drugo opazovalno noč. Pa kdaj drugič….

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja