Še je čas za izvedbo planetarnega maratona

Na zadnjih dveh sestankih AD Orion sem člane skušal motivirati za izvedbo planetarnega maratona, v okviru katerega se da v nekaj minutah videti vse planete našega Osončja. 21. decembra 2022 se je namreč Merkur nahajal v največji vzhodni elongaciji, že nekaj tednov pa je v večernem mraku na jugozahodonem delu neba mogoče opazovati tudi Venero. Ostali planeti so – kot na pladnju – nanizani v bližini ekliptike: Saturn, Neptun, Jupiter, Uran in Mars. Z izjemo Neptuna in Urana so za nameček vsi vidni s prostim očesom že v večernem mraku.

Priznam, da vreme v zadnjem tednu ni omogočalo ravno prijaznih pogojev za izvedbo planetarnega maratona. V najboljšem primeru se je dalo planete gledati skozi sloje visoke ali srednje oblačnosti, če že ni prišlo do pojava megle ali nizke oblačnosti pod inverzno plastjo. Veter je v zadnjih dnevih vendarle prepihal doline in zato sem poskušal z lovom na planete tudi sam. V nedeljo 25. decembra 2022 so modrine na nebu obetale znosne pogoje za opazovanje planetov, a je poleg visoke oblačnosti na južnem delu neba le-to bilo prekrito z obiljem kondenzacijskih sledi zaradi letal (ob tem sem se ponovno zamislil nad vedno gostejšim letalskim prometom). Z opazovanjem sem začel po zaidu Sonca za Pohorjem. Pri tem sem uporabil »doping« v obliki Celestronovega binokularja 15×70. Ko sem že skoraj obupal nad lastnim početjem, sem na jugozahodu v zornem polju daljnogleda skozi špranje med kondenzacijskimi sledi najprej ugledal Venero, ki bi naj sijala z magnitudo -3,9. Z več sreče kot pameti sem že v navtičnem mraku uspel najti še Merkurja (magnituda 0,1). Pot od tod naprej je bila lahka: počakal sem na začetek noči in z binokularjem »ulovil« še Neptuna in Urana, ki sta kljub visoki oblačnosti skozi daljnogled, tudi zaradi bližine precej prepoznavnih skupin zvezd bila neverjetno lahek plen. Ostalo trojico (Saturn, Jupiter in Mars) pa je tako ali tako možno s prostimi očmi videti še pred nastopom noči.

Predvsem iskanje Venere in Merkurja zahteva določeno mero vztrajnosti, koncentracije in trme. Upam, da se bo še kdo lotil tega projekta. V naslednjih dnevih kaže oprezati za dobrimi vremenskimi pogoji in uspeh ne bo izostal. Če današnja Aladinova napoved ne bo zatajila, se priložnosti za to ponujata že jutri (28.12.2022) in v četrtek (29.12.2022). V ta namen sem pripravil tabelo s časi zaidov planetov za matematično obzorje in nekaj preglednih kart za lažje iskanje Neptuna in Urana. Krogci na kartah predstavljajo zorno polje daljnogleda 10×50. Predlagam, da za opazovanje izberete lokacijo s čim manj ovirami na jugozahodnem delu neba, saj boste na ta način lažje poiskali Venero in Merkurja.

Veliko užitka pri opazovanju!

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.