Prehod Venere preko Sončeve ploskve in javno opazovanje

V astronomskem društvu Orion iz Maribora bomo v primeru jasnega vremena organizirali javno opazovanje prehoda Venere preko Sončeve ploskve. Javno opazovanje se bo odvijalo v sredo  6. junija 2012 od Sončevega vzida po 5. uri naprej in sicer na severnem delu zgornjega parkirišča nakupovalnega središča Europark.
Venera 2004

V letu 2012 bo eden od osrednjih astronomskih pojavov, ki ga bomo lahko opazovali tudi iz naših krajev prav gotovo navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev. Prehod Venere čez Sončevo ploskev bo najlepše viden nad severnim delom Tihega oceana, na Aljaski, v vzhodni Aziji in vzhodni Avstraliji. Slovenija se nahaja na skrajnem zahodnem delu območja vidnosti tega pojava, zato bom lahko opazovali le zadnji del prehoda. Prehod se bo odvijal v noči od 5. na 6. junij. Začel se bo devet minut čez polnoč po srednjeevropskem poletnem času, ko se bo Venera »dotaknila« zunanjega roba Sončevega diska in začela prehajati pred Sonce. Ta položaj imenujemo prvi stik. Drugi stik (ko se Venera »dotakne« roba Sonca z notranje strani in se prvič v celoti znajde pred Sončevim diskom) se bo zgodil 18 minut kasneje. Sredina prehoda, ko se bo Venera nahajala na sredini poti čez Sončev disk bo nastopila ob 3:29 po srednjeevropskem poletnem času. Žal omenjenih faz iz Slovenije ne bo mogoče opazovati. V Mariboru bo Sonce vzšlo nad matematični horizont šele ob 5:05, ker pa nas v okolici obdaja previšan horizont (gričevje, ovire na horizontu), bo na vidnost Sonca potrebno počakati še nekaj minut. Venera se bo na drugi strani svoje navidezne poti preko Sončevega diska ponovno dotaknila roba Sonca ob 6:31 (tretji stik), izpred Sonca pa bo izginila ob 6:49 (četrti stik). Vsi časi so navedeni za geocentričnega opazovalca, torej tako kot bi se nahajali v središču Zemlje, zato se lahko lokalni časi vseh štirih stikov od navedenih razlikujejo za do 7 minut. Pri nas bomo torej lahko opazovali zadnjo poldrugo uro prehoda. Opazovanje prehoda Venere čez Sončevo ploskev bo vznemirljivo tudi zato, ker bom ob premikanju Venere pred Soncem pravzaprav neposredno opazovali gibanje enega od planetov našega Osončja. Še koristen podatek za tiste, ki bodo ta pojav opazovali sami: azimut Sonca ob vzidu je 55°, zato bo za opazovanje potrebno izbrati točko, na kateri je severovzhodni del neba brez večjih ovir.

Ob opazovanju prehoda Venere čez Sončevo ploskev je seveda potrebno resno in strogo upoštevati vsa pravila varnega opazovanja Sonca. To razen svetlobe v vidnem delu spektra oddaja tudi škodljivo ultravijolično in infrardečo svetlobo. V Sonce zato nikoli ne smemo gledati neposredno brez ustrezne zaščite. Za varno opazovanje Sonca je potrebno uporabljati posebne mylar filtre, ki so razviti prav za potrebe opazovanja Sonca v astronomiji. Dobro zaščito nudi tudi varilsko steklo, vendar le tisto z optično gostoto 12 ali 14. Ostali načini (s sajami počrnjeno steklo, navadna sončna očala ali drugo) ne nudijo varnega opazovanja Sonca, zato jih ne uporabljajmo!

V astronomskem društvu Orion iz Maribora bomo v primeru jasnega vremena organizirali javno opazovanje prehoda Venere preko Sončeve ploskve. Javno opazovanje se bo odvijalo v sredo  6. junija 2012 od Sončevega vzida po 5. uri naprej in sicer na severnem delu zgornjega parkirišča nakupovalnega središča Europark. Dostop do tja bo možen tudi z avtomobili in sicer le iz južnega vhoda v garažno hišo Europarka, nato pa po »polžu« (zavitem dostopu) do najvišje etaže parkirišča. Prehod Venere bo mogoče opazovati skozi več teleskopov, ki bodo seveda opremljeni z zaščitnim mylar filtri. Še posebej pa bo spektakularen pogled skozi dva Hα solarna teleskopa, ki bosta omogočala ogled nekaterih pojavov na Soncu, ki jih skozi navadne teleskope ne vidimo, npr. protuberance, ki bodo prehodu Venere dodale še prečudovito naravno kuliso. Sliko prehoda bomo preko spletne kamere prenašali tudi na računalniški zaslon. Ob teleskopih bo seveda na voljo strokovna razlaga članov Astronomskega društva Orion. Vsekakor tega dogodka ne kaže zamuditi.

Ta vnos je bil objavljen v Javna opazovanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja