13. Dan astronomije

 

Astronomsko društvo Orion iz Maribora bo letos organiziralo tradicionalni, letos že 13. Dan astronomije, ki bo potekal v petek, 24. maja 2013 na Drugi Gimnaziji v Mariboru (Trg Miloša Zidanška 1, vhod iz Žitne) v učilnici 1D6. 

Na letošnjem Dnevu astronomije bo najprej Nataša Petelin predstavila 20-letno delovanje in dosežke Astronomskega društva Orion, nato bo Igor Žiberna spregovoril o padcih teles na Zemljo in njihovem vpivu na življenje. Za njim bo Mitja Govedič opisal potek določitve atmosferske poti in orbite meteoroida. 13. Dan astronomije bo zaključil Jure Zakrajšek, ki bo predstavil opazovanje kometov in projekt COBS.

 

Program 13. Dneva astronomije:

Petek, 24. 5. 2013

16:00-16:15 Otvoritev 12. Dneva Astronomije (Igor Žiberna)

 

16:15-17:15 20 let Astronomskega društva Orion (Nataša Petelin)

Oktobra 1992 je ustanovljeno eno izmed najstarejših astronomskih društev v Sloveniji, Astronomsko društvo Orion iz Maribora. Na začetku smo organizirali opazovanja za člane, kasneje pa smo s popularizacijo astronomije zajeli kar nekaj populacije. Začeli smo organizirati raziskovalne tabore, astronomske noči v šolah, javna opazovanja, Dneve astronomije; sodelovali smo pri programu Izbirnih vsebin v srednjih šolah in nekaterih projektiv v Mariboru in okolici. Povezovali smo se tudi z drugimi društvi po Sloveniji. Več o našem 20-letnem delu in delu nekaterih zaslužnih članov bote izvedeli na predavanju.

 

 

17:15-18:15 Pozor! Kamenje pada! (Padci teles na Zemljo in njihov vpliv na življenje) (Igor Žiberna)

Leta 1980 sta geolog Walter Alvarez in njegov oče, fizik in takrat že nobelov nagrajenec Luis Alvarez na osnovi analize usedlin odkrila, da je za množično izumrtje dinozavrov pred 65 milijoni leti kriv padec 10 km velikega telesa na Zemljo. Le nekaj let kasneje so ugotovili, da se množična izumrtja pojavljajo v dokaj pravilnih periodah, ki znašajo 26 milijonov let. Istočasno je fizik Richad Muller razvil hipotezo o vzrokih za periodična izumrtja vrst na Zemlji, ki temelji na predpostavki, da ima Sonce zvezdo dvojčico, imenovano Nemesis, ki bi naj bila bodisi rdeča pritlikavka ali rjava pritlikavka. Doslej z opazovanji z vesoljskimi teleskopi v infrardečem delu spektra te hipoteze niso potrdili.

V predavanju bomo spoznali, v koliki meri so k množičnim izumrtjem vrst na Zemlji prispevali padci velikih teles. Seznanili se bomo s padci velikih teles v zgodovinski dobi. V predavanju bomo predstavili t.i NEO (Near Earth Objects) in PHO (Potentially Hazardous Objects) objekte, katerih pot seka Zemljino orbito in so možni kandidati za trk z Zemljo v prihodnosti. V okviru tega bomo spoznali asteroid Apophis, ki bo v letih 2029 in 2036 letel v neposredni bližini Zemlje.

Podrobneje se bomo seznanili tudi s padcem meteorita na južni Ural 15. februarja 2013. Spoznali bomo, kaj se je dogajalo z meteoritom med letom skozi atmosfero in kakšne so bile posledice tega dogodka.

 

18:15-19:15 Izračun atmosferske poti in orbite meteoroida. (Predstavitev diplomske naloge) (Mitja Govedič)

Vsako jasno noč lahko na nebu opazujemo utrinke ali meteorje, svetle sledi, ki nastanejo med letom meteoroidov skozi Zemljino ozračje. Meteorji so skozi zgodovino vedno vzbujali pozornost ljudi, saj so prvi zapisi o opazovanjih meteorjev stari več tisoč let. 

Predstavljena diplomska naloga opisuje korelacijo med kometi, meteoroidi, meteorji in meteoriti. Predstavljen je tudi potek izračuna atmosferske poti meteorja, orbite meteoroida in kriterija D za meteoroid ter vse znane komete. Naloga vključuje lastna opazovanja in računalniški program, ki sem ga izdelal za hitrejši izračun orbite. Opisan je tudi potek video opazovanj s programskim paketom Metrec. Rezultate naloge lahko vključimo pri pouku fizike kot ilustracijo Keplerjevih izrekov. Dodani so nasveti za vizualno opazovanje meteorjev v skupini učencev ali dijakov.

 

19:15-20:15 Opazovanja kometov in projekt COBS (Comet OBServation database) (Jure Zakrajšek)

Kometi so zamrznjeni starodavni popotniki, ki veselo potujejo in krožijo po našem Osončju. Kadar se kateri od njih približa našemu Soncu začne iz njegove površine izparevati plin in prah, zradi česar kometi za seboj puščajo kometni rep. Zaradi svoje nepredvidljive narave in zelo dinamičnega obnašanja so za veliko večino astronomov amaterjev to ena najbolj zanimivh 

Večinoma so sicer zelo šibki zato večinoma odidejo tako da ljudje, ki se z astronomijo ne ukvarja sploh ne vedo da so kdaj prišli.

Vsake toliko pa se zgodi, da nas obiške kak svetlejši komet, ki ga opazijo tudi oči popolnega astronomskega laika. Letošnje leto bo kar se tega tiče posebno, saj nas bosta razveseljevala kar dva precej svetla kometa. Prvi nas je obiskal konec meseca marca, to je bil komet C/2011 L4 (PanSTARRS), konec leta pa pričakujemo še večji spektakel, ki nam ga bo nemara pričaral komet C/2012 S1 (ISON).

 

Vsa opazovanja kometov, ki jih prispevamo astronomi amaterji se stekajo na mednarodno organizacijo ICQ (Internationa Comet Quarterly). Vsa opazovanja morajo biti formatirana v točno določenem formatu, ki je za opazovalca ki se privič sreča z njim lahko precej zakompliciran, žal pa pri ICQ nimajo enostavnega orodja s katerim bi lahko opazovanja shranili v podatkovno bazo. 

Ker so astronomi profesionalci, ki delujejo v okviru organizacije ICQ zelo zasedeni, smo se na Observatoriju Crni Vrh odločili astronomom amaterjem ponuditi spletno aplikacijo COBS (Comet OBServation database), ki preko enostavnega spletnega formularja vsakemu omogoča hiter in enostaven način oddaje svojega opazovanja, ki se shrani v podatkovno bazo. Vsa opazovanj shranjena v bazi so prosto dostopna in se izpisujejo v pravilnem ICQ formatu za opazovanja. Prav tako pa nam aplikacija COBS pomaga pri planiranju svojih opazvoanj kometov in omogoča enostavno analizo svetlosti kometov.

 

Da bi lahko s svojimi opazovanji prispevali uporabne podatke za astronome profesionalce, se bomo tekom predavanja seznanli z različnimi tehnikami opazovanja kometov. Seznanili se bomo z vizualnim ocenjevanjem kometovega sija in določanja drugih kometovih značilnosti. Na koncu pa si pogledali tudi spletno aplikacijo COBS in njeno uporabo pri načrtovanju opazovanj kometov in oddajanju svojih opazovanj.

 

 

Vljudno vabljeni k udeležbi.

Ta vnos je bil objavljen v Pomembne novice. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja